A koronavírus-járvány miatti kötelező maszkviselés a siket és nagyothalló emberek számára komoly nehézséget okoz a kommunikációban számos élethelyzetben, így a hivatalos ügyek intézése során is. A SINOSZ tavaly ősszel állásfoglalást adott ki a témában, valamint jeleztük a problémát a Miniszterelnökségnek és az Operatív Törzsnek. E lépéseknek köszönhetően pozitív változásokról számolhatunk be.

Mint azt a 2021. január 27-én a Budapest Nyugati téri kormányablakban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, a kormányablakokban mostantól maszk helyett arcpajzsot viselhetnek az ügyintézők, ezzel megkönnyítve a kommunikációt a siket és nagyothalló ügyfelekkel. Az átlátszó arcpajzsoknak köszönhetően már nincs akadály a szájról olvasásban sem, így a járványügyi veszélyhelyzet idején is lehetővé vált a hallássérült ügyfelek számára is a személyes ügyintézés.
Fontos tudni, hogy ezt az ügyfélnek kérnie kell: az ügyintézők folyamatosan szájmaszkot viselnek, amit kérésre lecserélnek átlátszó arcpajzsra!

A SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálata már csaknem valamennyi kormányablakban és a kormányablakbuszokon is rendelkezésre áll! A siket és a nagyothalló ügyfelek számára akadálymentessé vált az ügyintézés: a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálata elérhető az ország 301 kormányablakában!

A fentiek mellett a piktogrammal jelölt ügyfélszolgálati ablakoknál indukciós hurok is támogatja a hallókészüléket viselő nagyothalló ügyfelek* akadálymentes kommunikációját!

A teljes híradás elolvasható a kormányhivatali portálon:
Újabb fejlesztések segítik a siket és nagyothalló ügyfeleket a kormányablakokban

 

* Telefontekerccsel rendelkező hallókészülék esetén, “T” állásba kapcsolva!