Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2016 szeptemberében, a SINOSZ szakmai partnerségével és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával indított Összhang projektje keretében magyar filmeket tűz műsorra magyar, speciális felirattal ellátva. Az akadálymentesítéssel és a kedvezményes árú jegyekkel a moziélmény hozzáférhetővé válik a siket és a nagyothalló nézők számára is. A vetítések után a nézők  jelnyelvi tolmács bevonásával beszélgethetnek az egyes filmek alkotóival.

A filmekre minden alkalommal 20-20 darab tiszteletjegyet kapott a SINOSZ, amelyeket tagjainknak ajánlottunk fel. December 4-én családi programként egy 20 fős csoport – siket, nagyothalló és halló gyerekek és felnőttek közösen – vett részt a Lúdas Matyi című rajzfilm akadálymentes vetítésén. A mozizásra ezúttal a SINOSZ Vidám7 nyári táborában részt vevő gyerekeknek és családjaiknak nyílt lehetőségük, akik nagy örömmel fogadták a meghívást.

A vetítésen vendégként jelen volt Henrik Irén operatőr, a film rendezőjének és egyik forgatókönyvírójának, Dargay Attilának az özvegye, akivel Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója beszélgetett a film után, jelnyelvi tolmács közreműködésével. A vendég arról mesélt, hogyan zajlott a film forgatása, ill. hogyan készültek a rajzok.

urania_osszhang_plakat_kicsi

 

Ez a vidám, gyönyörűen megrajzolt mese mindenkinek tetszett! Néhány nézői vélemény, visszajelzés a mozis élményekről:

Egy siket apuka: “Szokatlan volt, hogy a felirat teljesen akadálymentesített volt, pl. ha beszél egy nem látható személy, akkor odaírták a nevét és dőlt betűvel írták ki.”
Egy nagyothalló anyuka: “Jó érzés, hogy a zenéknél odaírják, hogy milyen zene, pl. Magyar Rapszódia. Ilyent még sose hallottam.”
hallássérült kisfia: “Új szavakat lehetett tanulni belőle.”
siket anyuka és gyerekei: “Élmény: lányomnak, aki halló, nagyon tetszett a mese (kép, hang egyaránt). Siket fiamnak is tetszett, hiszen jól meg volt rajzolva a karakterek. Nekem is tetszett, bár nem kedvenc mesém volt. 🙂 Felirattal sokkal “tisztábban” értem meg a mese történetét, mint eddig, bár nagyjából ismerem. Köszönöm a lehetőséget.”
halló anyuka és siket kislánya: “Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy részt vehettünk a vetítésen. Nagy élmény volt. A Dóri nagy élvezettel meséli mindenkinek a film jeleneteit. Még ma este is ez volt a téma. A filmen kívül a filmszínházat is csodálattal szemlélte, attól is el volt ragadtatva.”

 

 

Az ÖSSZHANG idei utolsó vetítésére, a Szabó Magda regényéből készült Az ajtó című filmre a Szövetségünk budapesti szervezeteihez tartozó klubok tagjai kaptak meghívást.

Köszönjük az Urániának e példa értékű kezdeményezés megvalósítását, és bízunk abban, hogy jövőre is folytatódhat a projekt, ill. egyre több moziban kerülnek majd műsorra a siket és nagyothalló nézők által is akadálymentesen elérhető filmek!

Kapcsolódó hírünk a projektről: ÖSSZHANG – magyar filmek magyar felirattal az Urániában!