Mint március elején hírül adtuk, akkor az állami rendezvények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéséről írtunk alá megállapodást.

Reményünket már akkor is kifejeztük arra vonatkozóan, hogy az akadálymentes hozzáférés a budapesti, központi rendezvények mellett a későbbiekben kiterjedhet a vidéki városokban szervezett megemlékezésekre is.

Örömmel jelentjük be, hogy – mint a 2017. május 9-i, kormányzati sajtótájékoztatón elhangzott:

Az állami rendezvényekhez hasonlóan a megyei jogú városokban is akadálymentessé teszik a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó eseményeket.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott elmondása szerint a korábbi megállapodás továbbgondolásaként keresték meg a megyei jogú városok polgármestereit és Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét, hogy hasonló megállapodások jöjjenek létre önkormányzati szinten is a helyi érdekképviseleti szervezetekkel. Ezzel szeretnék elérni, hogy a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak részt venni a nemzeti ünnepeken.

A sajtótájékoztatóról szóló részletes, képes-filmes* beszámoló:

A megyei jogú városokban is akadálymentessé teszik a nemzeti ünnepek eseményeit

(*Sajnos az eseményről készült videó nem feliratozott, de bízunk benne, hogy az akadálymentesség biztosítása hamarosan a hasonló videóhíreknél is természetes gesztussá válhat.)