Az állami rendezvények akadálymentesítéséről írtunk alá megállapodást 2017. március 7-én.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kezdeményezésére írt alá együttműködési megállapodást a fogyatékossággal élőket képviselő legnagyobb hazai szervezetekkel – többek között a SINOSZ-szal is – a Honvédelmi Minisztérium. A megállapodásnak köszönhetően a mozgáskorlátozott, érzékszervi fogyatékossággal élő és értelmi fogyatékossággal élő emberek könnyebben vehetnek majd részt az állami megemlékezéseken.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta, a megállapodás értelmében ezentúl csak az érintett szervezetek bevonásával, előzetes konzultációt és helyszínbejárást követően lehet nemzeti ünnepet megszervezni és lebonyolítani.

A stratégiai megállapodás az esélyegyenlőségről és a “semmit rólunk nélkülünk elvről” szól. Azt célozza, hogy a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak részt venni a nemzeti ünnepeken és a kiemelt emléknapokon, a siket és a jelnyelvhasználó nagyothalló résztvevők számára például minden esetben jelnyelvi tolmácsolással fogják akadálymentessé tenni az ezeken az eseményeken történő részvételt.

Köszönjük ezt a gesztust, amelynek eredménye példa értékű lehet a jelentősebb települési ünnepségek, megemlékezések és más nyilvános események szervezése során is.

Videós beszámoló ITT

Bővebb szöveges beszámoló ITT

forrás: a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a www.hirado.hu oldal híradásai alapján

A témához kapcsolódó stúdióbeszélgetés:

Akadálymentesítik az állami rendezvényeket
A múlt héten az állami rendezvények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéséről írt alá megállapodást a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Honvédelmi Minisztérium és négy országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezet. A megállapodásról Sáfrány Margit a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének alelnöke és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott beszélt az M1 Ma este című műsorában.  Videó megtekintése ITT