A SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezete szervezésében 2021. szeptember 11-én ellátogattunk egy alpaka farmra. A helyszín Csabaszabadi falu szélén, a Beliczey-majorban található Suri Alpaka Farm volt.

Szerencsére kellemes, napos időjárás volt azon napon. Öt fő vett részt a programban, a békéscsabai helyi elnök, Fekete István is jelentkezett. Természetesen jelnyelvi tolmácsot is biztosítottunk.

Egy fiatal hölgy vezetett körbe minket a 18 hektáros farmon, ahol 28 alpaka él. Megmutatta, hogy hogyan lehet ismerkedni és foglalkozni az alpakákkal. Az alpaka nagyon hasonlít a lámára, de egy dologban eltérnek egymástól: az alpaka nem köpköd az emberekre, csak a fajtársaira,  másik alpakára igen. Például a hím odamegy a nőstényhez ismerkedni, és ha a nősténynek nem tetszik a hím, akkor leköpi azt. Ez nem vicc, tényleg megtörténik.

Nagyon érdekes és hasznos információkat tanultunk. Utána kiválasztottunk egy-egy alpakát, hogy vele együtt sétáljunk az egy kilométeres erdei úton. A séta közben megetettük őket, simogattuk is. Úgy sétáltunk, mintha kutyákkal, pórázon vezetve mentünk volna. Nagyon szelídek és barátságosak voltak velünk. Élvezetes volt az egész program.

A helyi elnöknek nagyon tetszett az egész, és büszkén mondogatta, hogy sok puszit kapott az alpakától. Az egyik tag azt mondta, hogy máskor is szívesen eljönne ilyen alpakás programra, ha újra megszervezi a békéscsabai szervezet.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Kedves Tagok, ha az élménybeszámolónk alapján Ti is nagyon kíváncsiak vagytok az alpakára, jelezzétek nekem, és megszervezem a következő látogatási időpontot!

Íme itt van néhány alpaka farmi élményfotónk!