Fejér megyében működő szervezeteinknél 2019 áprilisában is több esemény zajlott.

Április 12-én több programból álló Húsvétváró készülődést szerveztünk a Székesfehérvári Helyi Szervezetben a SINOSZ SzÉP keretében.

A gyerekeket a szülőkkel együtt kreatív sarok várta – “nyuszis” kézműveskedéssel hangolódtak a húsvéti ünnepekre. Húsvéti kosárkát készítettek vékony filcből, és a hagyományos tojásfestésen kívül elsajátíthatták a decoupage technikát. Ez szalvétatechnikát jelent: egy olyan kézműves technika, amivel már kezdő szinten is egyedi, kézzel készített csodákat lehet alkotni. A mintás, színes, többrétegű szalvéta legfelső rétegét a ragasztólakkal lekent műanyag tojásokra ecset segítségével vittük fel, simítottuk rá és hagytuk megszáradni. Mutatós alkotások születtek, melyeket a gyerekek hazavihettek – egy-egy kis csokitojás kíséretében – otthonuk húsvéti díszítéséhez.

Természetesen nem maradhatott el a nálunk közkedvelt program, a húsvéti kalácssütés sem. Müllek Róbert megyei elnök és az egyik helyi elnökségi tag, Jurászik László lelkesen dagasztották, sodorták, fonták kalács alakúra a kelt tésztát. Ha már gasztronómia, a húsvét nem csak a sütemények készítéséről szól; első ízben készítettünk répakrémet, mely a húsvéti reggelik különleges narancssárga éke. A gyerekek által festett főtt tojásokból tojásos szendvicset és répakrémes szendvicseket készítettünk, közben hatalmasra sült a kalácsunk, így aki részt vett eme programon, mindenkinek jutott egy-egy szelet, melyet közösen, jóízűen fogyasztottunk el.

KALÁCS RECEPT   ◊  RÉPAKRÉM RECEPT

A húsvéti kóstoló után húsvéti kvíz következett: a húsvéttal kapcsolatos 18 kérdésre kellett a tagoknak helyesen válaszolni. A kérdések között akadt vallással és a népi hagyományőrzéssel kapcsolatos kérdés is. A kérdőívek kitöltése után lépésről lépésre átbeszéltük és megmagyaráztuk a jó válaszokat. Az első három leghelyesebben válaszoló tagot nyuszis csokoládényalókával és kulcstartó szalaggal jutalmaztuk.

Április 13-án, szombaton darts házibajnokságot rendeztek a Fehérvár Steel Darts tagjai. A helyi csapat tavaly alakult meg Pozsárné Marosi Erika szervezésével. A tagok saját forrásból “alapították” a klubot, az egyenpólót, a kupákat is saját pénzükből finanszírozták. Más megyében, más városban a megrendezésre kerülő darts-versenyeken részt vesznek kisebb-nagyobb sikerrel. A gyakorlásra csütörtökönként is lehetőséget ad a klubhelyiség. További tervek között szerepel, hogy emeltebb színvonalú – hivatalosan is elismert –  közösségi csapat jöhessen létre újabb tagok bevonásával.

Április 15-én a Dunaújvárosi Helyi Szervezetben a KONTAKT Tolmácsszolgálat területi képviselője, Gárdonyi Rafael KONTAKT-fórumot tartott. A márciusi székesfehérvári tájékoztatóhoz hasonlóan, itt is hasznos információkat adott át a KONTAKT-alkalmazás funkcióiról, valamint kvízjátékra invitálta a dunaújvárosi tagokat. Itt is a legtöbb kérdésre helyesen válaszoló három játékos KONTAKT promóciós ajándéktárgyakat vehetett át. Külön köszönet Kiss Gabriellának a jelnyelvi tolmácsolásért.

Az tájékoztató után a helyi elnök, Fehér Lászlóné húsvét alkalmából apró madárkás díszekkel kedveskedett a helyi tagoknak.


A Székesfehérvári Helyi Szervezet február vége óta helyi elnök nélkül maradt, így választó taggyűlésre került sor 2019. április 26-án.

Ennek kapcsán örömmel értesítjük a a kedves Tagokat, hogy a Székesfehérvári Helyi Szervezetben lezajlott helyi választás sikeres volt, a választás eredményeként a SINOSZ Székesfehérvári Helyi Szervezetének új elnöke: Soltész Béláné. Elnökségi tagok: Jurászik László és Pozsárné Marosi Erika.

Külön köszönet Sáfrány Margit levezető elnökként, ill. Klenovics-Hortobágyi Éva megfigyelőként való közreműködéséért.