Megszakadt a búza töve

A népi hagyomány úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést, és Péter-Pál napján megszakad a töve. Kezdődhet az aratás.
Az aratás az év legnehezebb mezőgazdasági munkája volt, melyen férfiak, nők egyaránt részt vettek. Munkaeszközeiket a templom falához tették, hogy a pap megszentelje. Ha a búza beért, azt gyorsan le kellett aratni, így hajnaltól késő estig a földeken dolgoztak. Elengedhetetlen kellékeik a sarló és kasza voltak. A sarlós aratás kifejezetten asszonyi munkának számított, míg kaszával csak a férfiak dolgoztak.
Az utolsó kalászokból aratókoszorút készítettek és a gazda házához vitték, a koszorúvivőt nyakon öntötték, hogy a búzának ne hiányozzon az eső.*

Az országban már javában folyik a gabona betakarítása, ehhez kapcsolódva küldjük szeretettel mindenkinek Reviczky Gyula: Aratás című versét, Mázló Tímea jelnyelvi előadásában.

A költemény akadálymentesítése a SINOSZ megbízásából, Tolna Megyei Szervezetünk felkérésére készült 2021-ben, a SzÉP keretében.

*források: https://netfolk.blog.hu, https://www.magyarhirlap.hu/