2018. május 30-i városismereti sétánk során a szegedi nagy árvíz történetével ismerkedtünk a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete által Szeged Megyei jogú Város Önkormányzatának Fogyatékosügyi támogatási keretéből megpályázott támogatásnak köszönhetően.

A Tisza partján találkoztunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnkkel, aki ezúttal is érdekesen és informatív módon mesélte el az 1879. március 12-én Szeged városát elöntő árvíz történetét. Elámultunk, hogy Szeged több mint 6000 házából mindössze 265 maradt épen. A hatalmas nemzetközi összefogásnak köszönhetően azonnal tervpályázatot írtak ki a város újjáépítésére, illetve az árvízi védmű megépítésére. Fényképeinken jól látszik, hogy a legutóbbi árvíz 2 méterrel magasabban tetőzött, mint a hajdan pusztító, de a város feltöltésének és a megerősített partfalnak köszönhetően városunk már jóval nagyobb biztonságban van a folyó erejétől.

Nagyon sok információt kaptunk, hogyan épült fel Szeged városának új hídja, közhivatalai, színháza és palotasora. Ha figyelmesen nézitek képes beszámolónkat, egy vaddisznót is felfedezhettek, amelyet főterünk fái közt lehet keresgélni. Mi megtaláltuk. Sétánk végén a Dóm térre értünk, a fogadalmi templomhoz, melynek építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880. november 28-án határozták el a szegedi városatyák.

Köszönjük Tasnádiné Zsike, a Szeged Tourisma idegenvezetője és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködését!

Nagy Éva Mária