Szövetségünk 2018. április 14-én megtartott országos küldöttközgyűlésén

7. alkalommal került sor a SINOSZ Kiválóság-díj elismerések ünnepélyes átadására, szervezeteink 2017. évi teljesítménye alapján.

A megyei szervezetek közül az alábbi három részesült az elismerésben:

 1. helyezett: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet (elnök: dr. Szunyogh Szabolcs; megyei titkár: Lengyelné Molnár Ágnes/Bogár Georgina)
 2. helyezett: Bács-Kiskun Megyei Szervezet (elnök: Farkas Csaba; megyei titkár: Gál Franciska/Szendi Magdaléna)
 3. helyezett: Nógrád Megyei Szervezet (elnök: Szepessyné Judik Dorottya; megyei titkár: Márton Márk)

A helyi szervezetek közül Kiválóság-díjat kapott: Békéscsabai Helyi Szervezet (elnök: Fekete István, ügyintéző: Bognár Gyöngyi megyei titkár)

Gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk minden díjazott szervezetnek!

Az elismerésben részesült szervezetek 2017. évi tevékenységéről, a szervezeti élet jelentősebb eseményeiről az alábbi összeállításban olvashattok.

SINOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete

A 2017-es év legmegpróbálóbb feladata a tisztújító választás volt. A választások sikeresen lezajlottak mind helyi szinten, mind a megyei szervezetnél. Megyei elnöknek immár 10. éve Dr. Szunyogh Szabolcsot választotta meg a tagság, de az elnökségi tagok változtak. A megyei elnökség meg akarja tartani az immár hagyománnyá vált rendezvényeket, mint például nőnapi bál, gyermeknap, Mikulás-nap, de emellett szeretné a szervezet életét új dolgokkal is színesíteni.

Az elmúlt évben számos programot szerveztünk tagjaink számára. A T.É.M.A.-program keretein belül volt Jogosan – okosan a munka világában előadás, adóhatósági előadás és fórum, ellátogattunk a miskolci tűzoltóságra, rendőrségi előadást szerveztünk. A „Nekem a 110” felhívásra, Szövetségünk országos évfordulójához kapcsolódva a tagság 110 db lufit engedett fel a magasba a miskolci Városház téren, amiről videó is készült.

A SINOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete ugyancsak az elmúlt évben tartotta a 65 éves jubileumi ünnepségét.

Az év folyamán 163 új tagunk lett és így közel 1900-ra emelkedett a megyei szervezet taglétszáma.

SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete

A 2017. évi főbb tevékenységeink

 • Kecskeméten:
  • országos sportverseny (röplabda) szervezése és lebonyolítása pályázati támogatással;
  • 3 helyi szervezet közös programja: játékos vetélkedőkkel fűszerezett ismerkedés, barátkozás;
  • tematikus T.É.M.A.-előadások jelnyelvi tolmácsolással (rendőrség, NAV, egészség);
  • pár napos kirándulás Sopronba;
  • házibajnokságok (sakk, amőba, UNO);
  • egyéb programokba – ügyességi vetélkedők – idős és fiatal nagyothalló és siket tagok bevonása
 • Baján: Az elnökváltás után nagyon sokat fejlődött a szervezeti élet. Főbb tevékenységeik: főleg gyalogtúrákat, kirándulásokat szerveztek, részt vettek több darts versenyen más településeken, és kiemelt esemény volt a szervezet 25 éves jubileumi ünnepsége.
 • Solton: A szervezet tagjai többségükben nagyothallók. Főbb tevékenységeik: egyre több kreatív foglalkozáson vesznek részt (pl. tűzzománckészítés), kirándulásaikon tavaly is több hazai várost látogattak meg.

SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete

Szervezetünk a tavalyi évet úgy kezdte, hogy a 2016. év is meghatározó volt több szempontból: a szervezet 40 éves fennállásának jubileumi ünnepsége mellett „Civilek a városért” díjban is részesültünk.

A Nógrád Megyei Szervezet aktív munkájának hatékonyságát jelzi, hogy Szepessyné Judik Dorottya megyei elnök már 2005 óta tölti be a tisztséget, Juhász Renáta és Deák Nóra 2001 óta országos küldöttek, Márton Márk pedig 2012 óta megyei titkár, korábban megyei elnökségi tag is volt.

A 2017. év nemcsak a megyei tagok életében volt emlékezetes, hanem az egész országban – a SINOSZ 110 éves fennállását ünnepeltük, amit egy 3 napos nemzetközi konferencia előzött meg.

Kapcsolati tőkénk erős, évek óta szoros együttműködésben vagyunk Nógrád Megye Önkormányzatával, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvánnyal, a CsEÖH-vel, a Salgótarjáni Civil Kerekasztallal, a Csend Hangjai Alapítvánnyal, a Salgótarjáni Hallássérültek Sportegyesületével, illetve az összes, a fogyatékossággal élőket képviselő megyei civil szervezettel. Ezen kívül általános iskolai érzékenyítést is végzünk.

A tagok részére havonta ingyenes jogi tanácsadás áll rendelkezésre. Programjainkat igyekszünk sokszínűbbé tenni, a hagyományos rendezvények – nőnapi ünnepség, Mikulás-nap, gyermeknap, jótékonysági süteményverseny – mellett szakmai jellegű előadásokat biztosítottunk az alábbi témakörökben: munkajogi előadás, adóbevallással kapcsolatos tájékoztatás, addiktológiai előadás, rendőrségi bemutató, továbbá az akadálymentesítés témakörében a jelnyelvről, a KONTAKT videótolmácsolási szolgáltatásról.

Több külsős szervezésű rendezvényen is megjelentünk: a megyenapon, a Civil Hónap rendezvényein, az Esélyegyenlőségi Világnapon, illetve szakmai jellegű pályázatoknál együttműködő partnerek vagyunk (ÁROP, HEFOP, Esélyterv, Esélyteremtési Kerekasztal).

Az elmúlt évből 3 rendezvényünket tudnánk kiemelni: a szlovákiai utazásunkat Selmecbányára és Szentantalra. A „Nekem a 110” elnevezésű program során Somoskő váránál a megyei tagokkal készítettünk interjút arról, hogy mit is jelent számukra a SINOSZ szervezeti élete és sorstársi közössége. Nagy sikere volt az évzáró rendezvényünknek is, melyet Mikulás-nappal kötöttünk egybe.

A megyei elnökség mintegy 20 alkalommal ült össze, munkánkat a minőségirányítási és a felügyelő bizottsági ellenőrzések során is kiválónak minősítették. A taglétszámunkat sikerült megtartani, illetve az új források bevonása mellett a szervezet pénzügyi-gazdasági helyzete is stabil.

A jövőben olyan újszerű programokkal szeretnénk szolgálni, mint a kreatív délutánok, a vezetett Geopark-túrák, vagy a várostörténeti interaktív vetélkedők. Természetesen a SINOSZ szakmai tervéhez illeszkedve is igyekszünk minél több programot megvalósítani.

SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezete

A 2017. év legnagyobb kihívása Békéscsabán is a tisztújító választás volt. Az év elején erre készültünk és igyekeztünk a fiatalokat is motiválni, hogy vállaljanak tisztséget a szervezeten belül. Ennek köszönhetően megújult a Békéscsabai Helyi Szervezet elnöksége. A régi elnökségi tag, Fekete István lett az elnök és két fiatal hölgyet választottak mellé elnökségi tagnak: Szabó Alexandrát és Rölle Tímeát. Az új elnökség fontosnak tartotta a már hagyományos programok megőrzését, de célul tűzte ki új programok szervezését is.

A tagok látogatást tettek a békéscsabai tűzoltóságon, idegenvezetéssel megtekintették a gyulai Almásy-kastélyt. A megyeszékhely adott helyet a legtöbb T.É.M.A.-programnak is, valamit a Színjátszó Fesztiválnak és a Vers a víz fölött országos vers- és novellaíró pályázat ünnepélyes díjátadásának és verses estjének. (Ezt a két országos programot 2018-ban is megrendezzük.)

A Csabai Kolbászfesztiválon is mindig nagy számban vesznek részt tagjaink. A 2017. évi gyúróverseny zárasaként jelnyelvi tolmács közreműködésével adott koncertet a Magna Cum Laude. Horgászversenyeket is évről évre szervezünk Békéscsabán. 2017-ben indítottuk útjára a szülő-gyerek klubot is, amelynek foglalkozásaira hallássérült gyermekek járnak a családjukkal együtt.

A Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal való együttműködésnek köszönhetően az évi 3 érzékenyítő órán felül még plusz 12 órát tudtunk tartani diákoknak.

A Kiválóság-díj az aktív elnökségnek és a tagok programokon való részvételének köszönhető. Köszönjük a megtisztelő elismerést.