Szilveszter Gyuláné Marika rehabilitációs szakértő és szaktanácsadó ismerősnek számít a hallássérültek körében, így többen már az előadás előtt keresték őt egyéni kérdéseikkel. Tájékoztató programunkon viszonylag magas létszámmal jelentek meg az érdeklődők. Az előadó a bemutatkozást követően megadta az elérhetőségeit is, valamint jelezte, hogy bármikor kérdésünk merül fel, keressük őt bátran, akár a határozat értelmezésével, akár más jellegű problémával kapcsolatban.

A bevezető részben főképpen arra tért ki, hogy mit jelent a komplex minősítés, melyik intézmény, hol, milyen esetekben, milyen gyakran végzi. A minősítési kategóriák és az ellátások részletezése után a munkavégzés szabályairól volt szó, itt törvényi változás is történt a rehabilitációs ellátásban részesülők esetében. A bejelentési és együttműködési kötelezettség kiemelten fontos szerepet játszik az ellátás folyamatos folyósításában. A jövedelemkorlát bármilyen ellátás esetén a minimálbér másfélszeresét jelenti, valamint megszűnt a munkaidő-korlát is a rehabilitációs ellátásban részesülő személyek esetében. Ezt követően a munkáltatót és a munkavállalót érintő kedvezmények kerültek ismertetésre (rehabilitációs kártya, pótszabadság, rehabilitációs hozzájárulás, adókedvezmények). A fogyatékossági támogatás a fenti ellátásoktól függetlenül igényelhető, de a kettős ellátás kérdéskörére is kitért az előadó.

A tagok egy tájékoztató anyagot is kaptak, majd az előadás végén egy tesztet is kitölthettek, mely arra irányult, hogy képességeik alapján felmérjék, milyen munkakör betöltésére alkalmasak. Kérdés-válasz résszel zárult a program.

 

Márton Márk megyei titkár