A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete a nagy sikerre való tekintettel ismét a színfalak mögé invitálta a tagjait: 2022. augusztus 13-án a Szegedi Szabadtéri Játékok kulisszatitkaiba kaphattunk betekintést, ezúttal a Chicago című musical díszletei vártak minket.

Már a gyülekező során találkoztunk más tagtársainkkal, akik a kellemes nyári estét töltötték együtt a belvárosban sétálgatva, baráti társaságban. Ők nem tartottak velünk a programra, de nagy örömöt szerzett ez a spontán találkozás.

Ahogy az előző kulisszabejárás során, most is volt állandó eleme a programnak: Maláj György drámapedagógus vezetésével a Fogadalmi templom, a Dóm tér, illetve a szabadtéri színház történetét már hallhatták a városismereti sétákon részt vevő tagjaink, de az újonnan csatlakozóknak most volt lehetőségük ezt bepótolni. Megtudhattuk, hogy történelmünk több nagy alakja – például Klebelsberg Kunó, Schulek Frigyes, Juhász Gyula is szerepet játszott abban, hogy felépült a dóm, illetve az egyetemi épületek által körülhatárolt csillagtetős teátrum. Az eredeti nézőtér a háború során lebombázott vasúti híd elemeiből épült fel, mely nem volt szétszedhető. Napjainkban már egy új, lebontható, és évről évre felállítható nagyobb befogadóképességű lelátó szolgálja ki a mai igényeket, így a nyári színházi szezonon kívül a Dóm tér más rendezvényeket is be tud fogadni. Szó volt a Magyar Passióról, a legelső itt játszott darabról, illetve más népszerű és sokat játszott magyar darabokról is.

A bejárás során csatlakozott hozzánk Stefanik Sándor ügyelő is, az előadások menetének kulcsembere, aki szakmai titkokat, színházi történeteket, jópofa sztorikat is megosztott velünk. Ő hangolja össze a színészek, a díszletesek, a világosítók és más résztvevők munkáját a rendező utasításainak megfelelően, így óriási felelősség van a vállán, hogy egy előadás zökkenőmentesen megvalósuljon. Viccesen megígértette velünk, hogy a látogatásunk során ne pakoljuk át a kellékeket, hiszen mindennek megvan a maga helye, semmi sem véletlenszerűen van ott, még ha úgy is látszik.

Nagy meglepetésünkre láthattuk a „munkába” érkező színészeket, örömmel ismerhettük fel kedvenceinket. A színfalak mögött már mindenki kezdett készülődni az esti előadásra, mi pedig igyekeztünk meglesni az apró pillanatokat. Igazán tartalmas és szórakoztató programban lehetett részünk!

Köszönjük a lehetőséget a Szegedi Szabadtéri Színháznak, Maláj Györgynek, illetve Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködését.

Nagy Éva Mária

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

KÉPEINK ITT LÁTHATÓK