A Magyar Tudományos Akadémia az MTA Székházában tartotta meg a szakmódszertani kutatócsoportok alapítására és működtetésük támogatására meghirdetett pályázat ünnepélyes eredményhirdetését. A szakmódszertani pályázat egyik nyertese dr. habil Bartha Csilla.

Az Akadémia négy éven keresztül olyan kutatásokat támogat, amelyek komplex tanítási módszereket alapoznak meg. A pályázati keret összege évente 200 millió forint.

 

Bartha Csilla, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos tanácsadója, a Többnyelvűségi Kutatóközpont vezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Mai Magyar Nyelvi Tanszékének oktatója olyan kutatásokat folytat majd az MTA támogatásával, amelyek eredményei hozzájárulhatnak a nyelvileg tudatos iskola, a kétnyelvű siketoktatás és a nyelv által kiaknázható tudás innovatív módszereinek, eszközeinek fejlesztéséhez. Ennek keretében tervezi például siketekre kidolgozott mérési módszerek, valamint az új módszertani szemlélettel egyező oktatási segédanyagok kidolgozását és továbbfejlesztését siket, illetve halló diákok számára egyaránt.

 

Gratulálunk, és bízunk benne, hogy a már lezárult “JelEsély” projekt* mellett e pályázati támogatás is jelentősen hozzájárulhat a hazai kétnyelvű (bilingvális) siketoktatás megteremtéséhez!

 

27882116275_3d24582bd4_o

 

 

jelesely* Az MTA Nyelvtudományi Intézetében „JelEsély” néven megvalósult projekt szakmai vezetője szintén Bartha Csilla volt. A projekt a magyar jelnyelvnek és a siket közösség jelnyelv-használatának kutatásával és feltárásával foglalkozott, a jelnyelvi, illetve kétnyelvű (jelnyelven és magyar nyelven történő) oktatás megalapozása és támogatása érdekében, ezért a SINOSZ és a siket közösség számára rendkívüli jelentősége van.

A projektről további információ a Jelesély honlapján érhető el.