2019. július 19-én a SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetében Dr. Kovács László címzetes egyetemi docens, bőrgyógyász főorvos tartott tájékoztató előadást a bőrünkön megjelenő allergiás tünetekről. Tagjaink közül sokan régi ismerősként üdvözölték meghívott vendégünket.

A főorvos úr bevezetésképpen tisztázta, mi is tulajdonképpen az allergia: az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, Megtudhattuk, hogy ezek milyen módon juthatnak a szervezetünkbe, milyen tünetei lehetnek, majd részletesen kitértünk a kifejezetten bőrön keresztül bejutó allergénekre.

Előadónk diákat is bemutatott ötvenéves pályafutása során összegyűjtött, képekkel dokumentált kirívó eseteiről. Láthattuk, hogy háztartásunkban használt vegyipari termékek, kozmetikai termékek, fémek, gyógyszerek és más anyagok milyen allergiás bőrreakciókat okozhatnak, kitérve arra is, hogy milyen sérüléseket okozhat, ha diagnózis nélkül, házilagosan kezelnek tüneteket a betegek. Sajnos, ha egyszer kialakult valamely allergénnel szemben az érzékenység, akkor az allergiás reakció minden esetben kialakul, amikor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

A közös fotózás után még sokáig velünk maradt vendégünk, és kötetlen formában még további történeteket hallhattunk és beszélgettünk. Köszönjük Dr. Kovács László főorvos úrnak, hogy elfogadta felkérésünket, igazán érdekes előadáson vehettünk részt. Köszönettel tartozunk Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsunknak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.