2019. május 27-én Kollár-Bíró Beáta, a Kaposi Mór Oktató Kórház dietetikusa tartott 2 témában előadást a tagoknak. Az egyik az egészséges életmódról szólt, a másik pedig az ételallergiákról.

Az első előadás során bemutatta az okostányért, aminek a lényege, hogy a különböző ételcsoportoknak milyen arányban kell szerepelnie a tányérunkon, és hogy ezzel hogyan előzhető meg az elhízás. Az előadásból az is kiderült, hogy ha valaki diétába akar kezdeni, fontos felvenni a kapcsolatot szakemberrel, hiszen minden szervezet más és más, és fontos, hogy egyénre szabott legyen a kialakított étrend. A diéta során ezzel őrizhetjük meg az egészségünket.

A második előadás során bemutatta azokat az ételeket, amik nagyon erős allergének, illetve milyen tünetei vannak annak, ha valaki allergiás valamilyen élelmiszerre, és az hogyan kezelhető. Megtudhattuk azt is, hogy még a mai modern tudomány mellett is nehéz pontosan meghatározni, hogy kinek milyen ételallergiája van, mert a különféle összetevők okozta allergiát nagyon nehéz kimutatni.

Az előadás nagyon érdekes és interaktív volt, hiszen a résztvevők rengeteg kérdést tettek fel, amire nemcsak az előadás végén, de közben is választ kaptak. A program után az előadót és a résztvevőket saját készítésű zöldség- és gyümölcssalátával vendégeltük meg, aminek nagyon örültek, és hamar el is fogyott.

Szeretnék köszönetet mondani Schléglné Kiss Renáta és Marai Róbert elnökségi tagoknak a programmal kapcsolatban nyújtott segítségükért, illetve Tamás Angéla jelnyelvi tolmácsnak, hogy munkájával segítette az akadálymentes kommunikációt.

Csire Mónika megyei titkár