Az Európai Parlament 2016. november 23-án, Strasbourgban megszavazta a jelnyelvekről és a szakképzett jelnyelvi tolmácsokról szóló állásfoglalást.

kosa_adam_epAz állásfoglalás parlamenti vitájában dr. Kósa Ádám EP-képviselő kifejtette, hogy

“A siketeknek is joguk van a politikai részvételhez! … A jelnyelvi tolmácsolás nem segítség, hanem alapvető emberi jog, hiszen a jelnyelvet használó embernek ez az anyanyelve.”

A tolmácsolás teszi lehetővé, hogy a siketek és siketvakok önálló életet élhessenek, teljes körűen és egyenlő módon vehessenek részt a társadalom életében.

 

Kósa Ádám felkérte a Bizottságot, maradéktalanul hajtsa végre az INSIGN európai kísérleti projektet, amelynek célja a siket és nagyothalló emberek és az uniós intézmények közti kommunikáció javítása; továbbá vizsgálja meg, hogy a tagállamokban megvalósul-e a siket, nagyothalló és siketvak gyermekek egyenlő esélyű hozzáférése az oktatáshoz.

Ha ugyanis az ‘oktatás – foglalkoztatás – hozzáférés’ háromszög egyik eleme kiesik, akkor a siketek továbbra is hátrányos helyzetben maradnak, így játszik tehát kulcsszerepet a tolmácsolás és az akadálymentes hozzáférés. A siket, siketvak és nagyothalló diákok és szüleik számára ezért már az iskoláskor előtti szolgáltatások és az iskolai oktatás révén lehetőséget kell nyújtani a környezetükben használt nemzeti vagy regionális jelnyelv megtanulására.

 

Kósa Ádámnak a határozat elfogadását megelőző vitán tett felszólalásáról készült videó (magyar felirattal ellátva):

Érdekes közjáték történt a felszólalás közben: a képviselő hozzászólása közepén leállította a jelnyelvi tolmácsot, ő viszont jelelt tovább. A magyar jelnyelvet nem ismerő politikustársai jelnyelvi tolmács nélkül nem érthették a beszédét. Kósa ezzel demonstrálta, hogy ha nincs tolmácsa, nincs hang sem, beszédét más nyelvekre sem tudják lefordítani, tolmács nélkül tehát nem tudna részt venni a politikai életben.

Szakképzett jelnyelvi tolmácsokra van szükségKósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament 2016. november 23-i állásfoglalása, az elfogadott határozat magyar nyelven is elérhető az alábbi hivatkozáson:

Jelnyelv és hivatásos jelnyelvi tolmácsok – állásfoglalás a jelnyelvekről és a szakképzett jelnyelvi tolmácsokról

forrás: kosaadam.hu