2018. április 20-án, pénteken Szűcs Norbert, a Jász-N.-Sz. Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának Főelőadója látogatott el a SINOSZ szolnoki szervezetébe.

Nagyon hasznos információkat mondott el az internetezés veszélyeivel kapcsolatosan. Mennyire nagyon kell figyelni arra, hogy milyen képet és posztot osztunk meg magunkról. Idegenek, rosszindulatú emberek számára bármi hasznos információ lehet egy rólunk szóló fotón (háttér, helyszín, ruházat… stb.). Fontos tudni azt is, hogy ami egyszer a netre felkerült, az már ott is marad! 

Vendégünk tájékoztatást adott az adatvédelem fontosságáról is. Elmondta, hogy milyen nagy jelentősége van az általunk megadott jelszónak. Próbáljunk meg olyan jelszavakat használni, ami nehezen kitalálható. Ne a kutyánk neve, vagy születési dátum legyen… És lehetőség szerint a fontos belépési jelszavakat változtassuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy bármilyen sérelem, visszaélés is történik, mindenképpen tegyenek feljelentést a sértettek, még akkor is, ha szégyenlik azt.

Beszélt az internetes vásárlásról. Az egyik legbiztonságosabb az utólagos fizetés, de ha ilyenre nincs lehetőség, akkor figyeljünk arra, hogy a kereskedő oldalán ne osszuk meg a bankkártyánk adatait. Ha egy oldal címénél azt látjuk ki írva, hogy https:// akkor az egy biztonságos oldal.

Beszélt arról, hogy milyen lehetőségek vannak arra vonatkozóan, hogy a gyerekeket megóvjuk a felnőtt tartalmaktól. Azon túl, hogy fontos a felvilágosítás, a beszélgetés, van egy szoftver, ami szűri azokat az információkat és oldalakat, amik nem 18 év alattiaknak valók. Célszerű ezt használni. Akarva-akaratlanul belefuthatnak a gyerekek olyan oldalakba, amelyek nem nekik valók. 

Nagyon sok információ hangozott el és sok kérdés is felmerült. Interaktív, mozgalmas délután volt ez, és a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk…

Nagy Ágnes megyei titkár