A “Kiránduljunk és tanuljunk együtt!” programsorozat első állomásaként az Ócsai Tájházba látogattunk.

A Nyugati pályaudvaron gyülekeztünk egy szép napsütéses reggelen, és indultunk együtt vonattal Ócsára. Jó hangulatú utazást követően, egy kicsit hosszabb séta után megérkeztünk a tájházhoz, ahol már vártak bennünket. Egy szakvezetésen vettünk részt. Megtudtuk, hogy az itt látható épületek eredetileg lakóházak voltak, és a bennük levő tárgyak Ócsa lakosságának adományaként kerültek a gyűjteménybe.

Megnézhettünk egy lakóházat, szoba-konyha-szoba elrendezéssel, ahol a konyha mellett láthattuk a tisztaszobát – itt a berendezés a polgárosodó XX. század első feléhez köthető.

Megtekintettük az istállót, ahol különböző gazdasági eszközöket, valamint az állattartásnál használatos tárgyakat is láthattuk.

A következő épület a melegedő volt, ami egy zsellérház. Itt egy sütőasszony háza került berendezésre. A sütőasszonyok az 1920-as években kaptak jelentőséget, amikor az ócsaiak elkezdtek napi rendszerességgel dolgozni a budapesti gyárakban. Ők sütötték meg a kenyeret, amit mindenki maga dagasztott, készített elő. A későbbiekben már teljes egészében a sütőasszonyok készítették a kenyeret. A szoba berendezése szerény, visszafogott, de van benne sublót, falba süllyesztett szekrény, biblia, családi fotók, orvosságok, pálinka.

Ezután a Viseletkiállítás épületébe érkeztünk. Az itt bemutatott eredeti – 19., 20. századi – viseletdarabok és a kisméretű textilbabákon bemutatott öltözékek Magyar Ilona és Magyar Mária gyűjtéseit és kétkezi munkáját dicsérik. Megtudhattuk azt is, hogy az ócsai viselet egyszerű, polgárias, kevés hímzéssel. A ruhadarabok és a kendők színeit meghatározta a viselő kora és az alkalom. A színek a korral sötétedtek. Az is kiderült, hogy a mándli egy felsőruha, és hogy az alsószoknyát elsősorban a csípő szélesítésére használták.

Sok hasznos információval lettünk gazdagabbak, jó hangulatú látogatás volt. Miután minden épületet végignéztünk, egy tesztírásra invitáltuk a résztvevőket. Azok között, akik jól töltötték ki a feladatsort, sorsoltunk, de mindenki kapott egy kis emléket.

A látogatás végén volt egy kis szabadidős programra is lehetőség, mert éppen Ócsai Napok rendezvény volt a városban.

Kirándulás-sorozatunk következő állomása a Jókai-kert lesz.

Köszönjük a jelnyelvi tolmácsok munkáját.

Nagy Ágnes megyei titkár