Szép számmal gyülekeztek a SINOSZ-tagok Orosházán a tűzoltóállomás bejárata körül. Jöttek többek között Békéscsabáról, Gyuláról is.

A hivatásos tűzoltótiszt a bemutatkozása után elvitt minket a garázsba, majd az udvarra. Itt egy Heros márkanevet viselő, új beszerzésű tűzoltóautót készítettek elő az előadáshoz. Bemutatta, milyen egységekből, felszerelésekből áll, mi mire való és hogyan használható. Elmondta a műszaki paramétereket és teljesítményüket.

Az előadó elmondta, hogy 3 csapatuk van, amelyek 24 óránként váltják egymást. A csapaton belül is ki vannak osztva a feladatok: ki a sofőr, a tűzoltásvezető és a többi feladat. A tűzoltóság flottája egy műszaki autóból, 2 fecskendős autóból, egy vízhordó és egy létrás autóból áll. A létrás autó maximum 25 méter magasságig tud felemelkedni. Minden csütörtöki napon gyakorló kivonulást tartanak, hogy frissítsék a helyismereteiket, ugyanis az épületek között vannak kiemelt szintűek, mint pl. gyár, kórház. Ezzel a gyakorlással azt segítik elő, hogy ha valóban “élesben” kell tüzet oltani, menteni, akkor már tudják, hol van a vízvételi pont, robbanásveszélyes anyag és a többi dolog. Pénteki napokon műszaki ellenőrzés, hibakeresés és -elhárítás a szokásos feladatuk.

A műszaki jellegű információk után bemutatásra került maga a tűzoltók felszerelése, az egyenruha és hozzá az eszközök. A szakember elmondta, hogy a ruháknak igen nagy a súlyuk, mivel tűzállóak.

A hosszú előadáson jól érezték magukat a tagok, és megbeszélték, hogy jövőre is eljönnek egy másik téma meghallgatására.

Szanda Gábor helyi ügyintéző