[youtube id=”7t2scCkbAmY” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

A SINOSZ és az Országos Idegennyelvű Könyvtár között szoros és kiváló szakmai együttműködés van több mint egy évtizede. Köszönhető mindez Osztrozics Katalinnak, aki az OIK munkatársaként a jelnyelvet a szívén viseli, és a siket közösség kultúrájának megismertetése érdekében évről évre ismeretterjesztő felületet és lehetőséget biztosít számunkra.

Minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját. Ennek alkalmából az Országos Idegennyelvű Könyvtár immár hagyományt követően ismét egy siket előadónak adott lehetőséget. Cserni Mónikát kértük fel, hogy tartson előadást  “A jelnyelv alakulása generációkon át” címmel.

Az előadáson saját családjából eredő tapasztalatait osztotta meg és szakdolgozatának fő elemeit felhasználva izgalmas utazásra hívta a résztvevőket a régi és új jelek változásait bemutatva. Mint a hangzó magyar nyelvben, így a magyar jelnyelvben is lemorzsolódnak a régies jelek, siketként többször tapasztalta, hogy az egy, illetve két generációval idősebbek másként jelelnek. Mindezt konkrét példákon keresztül mutatta be.

 

Szöveg: Cserni Mónika, H. Zs.

Köszönjük a képeket az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak.