A SINOSZ Csornai Helyi Szervezetében a T.É.M.A. projekt keretében előadást tartottak az újraélesztés elméletéről és gyakorlatáról.

A program megtartására a MISSZIÓ Mentőszolgálat kapott megbízást. Dr. Tihanyi Katalin orvos igazgató asszony a hallássérültek számára is jól érthető előadást tartott az újraélesztésről.

A résztvevők megtudták, hogy a “hirtelen szívhalál” hátterében a szív ritmuszavara áll, továbbá azt is, hogy az úgynevezett “túlélési lánc” legfontosabb elemei a korai felismerés és a korai segítségnyújtás. Abban kaptak a hallássérültek megerősítést, hogy a korai segítségnyújtásban rosszat nem lehet tenni és sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy embertársunk túlélje ezt a kritikus helyzetet. Nagyon fontos az, hogy abban a néhány percben mi történik, amíg a mentő kiérkezik, vagyis kap-e megfelelő segítséget az érintett személy.

A légút felszabadítása és a kompresszió, a lélegeztetés szükségessége az előadásban kiemelten szerepelt.

Az elméleti részt követte az újraélesztés gyakorlata, amelyben minden jelenlévő részt vett és begyakorolta a hallott tennivalókat.

A mindennapi életben használható elméleti és gyakorlati ismeretekkel lettek gazdagabbak a csornai hallássérültek, akik az újraélesztési ismeretek megszerzését ajánlják Tagtársak figyelmébe is.

Magyar Balázs megyei titkár


FONTOS INFORMÁCIÓ!

Segélykérési lehetőség SMS-ben hallássérültek számára (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem értesítése):

SEGÉLYKÉRÉS SMS-ben