A SINOSZ Csornai Helyi Szervezete 2019. július 13-án, szombaton kirándulást tett a keszthelyi Festetics-kastély és kiállításai, a Balatoni Múzeum és Sümeg vára környékének megtekintésére.

Csornáról reggel 8 órakor indultunk, különjárati autóbusszal, 22 fő.  Tíz óra elmúlt, mikor Keszthelyre értünk. Útközben megcsodáltuk a balatoni panorámát és az építészet remekeit az érintett településeken.
Festetics-kastély gyönyörű épületegyüttese mindenkit lenyűgözött. Történelmi, történeti ismeretterjesztés után ki-ki a saját érdeklődése szerint haladva járta végig a káprázatos termeket. A látvány és a kísérők segítsége nagyban hozzájárult a művészet élvezetéhez, egyes tárgyak funkciójának megismeréséhez. Mintegy két és fél órán át szemléltük a főépületben lévő kiállításokat.
Horváth Ferenc megyei elnökünk vezetésével megnéztük a Hintókiállítást is, amely nagy érdeklődésre tartott számot és sokak számára volt maradandó élmény. Nagyon szép, hihetetlen kézműves munkákat láthattunk és betekintést nyertünk a régi idők járműveinek világába.

Ezután városi séta, majd a Balatoni Múzeum következett.  A régi idők után itt a közelmúlt “retró” divatja és használati tárgyai voltak láthatók. A Balaton kialakulásának története és élővilága interaktív kiállítás keretében volt megtekinthető.
Az időjárás kegyesnek mutatkozott. Egészen a hazaindulásig. Még megálltunk Sümeg váránál, igaz, csak kívülről csodálhattuk a monumentalitását, természetes szépségét, mert rendezvényre készültek, de így is megérte.

Az egész napos kirándulás az ismeretszerzés, művelődés, kikapcsolódás együttes célját szolgálta, de remélem, hogy kedvet csinált mindenkinek ahhoz, hogy – felkeltve érdeklődését – újra elmenjen erre az útra, egyéni, családi, baráti körben is.

Köszönjük Csorna Város Önkormányzatának a program megvalósításához nyújtott támogatását.

Némethné Endrődy Margit helyi elnök