2022. augusztus 6-án Balatonboglárra utazott a SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete.

A korai indulás ellenére nagyon jó hangulat uralkodott a társaságban. A lelkes kis csapat vonatra szállt, és 4 órás utazás után, 10 körül megérkeztek a célállomásra.

A SINOSZ SzÉP keretében megvalósuló program szervezője, Szöllősi Csaba irányításával elindultak a Xantus János Gömbkilátóhoz, ahol Pályi Ferencné elnök asszony a kilátó érdekességeiről mesélt.

A Gömbkilátó a Somogy megyei Balatonboglár egyik jelképe. A vulkanikus eredetű, a Balaton szintjétől mérve körülbelül 160 méter magas Várdombon álló, 15 méter átmérőjű építményből a tó felé nyílik kilátás.

Magát a Gömbkilátót Kádár István mérnök tervei alapján a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból az 1950-es évek elején. 1958-ban bemutatták a brüsszeli világkiállításon is, majd a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett. Az 1960-as évek végén hozták mai helyére. Üvegburkolattal akarták elkészíteni, és benne panorámapresszót berendezni, ám végül üveg nélkül épült fel, mert belátták, hogy nem lenne elég ellenálló a természeti erőkkel szemben. A gömb Zics László építész javaslatára díszkivilágítással készült el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető.

A „Xantus János” nevet az 1970-es években vette fel. Az 1980-as években hosszabb időre felújítási munkák miatt ideiglenesen bezárt, majd a 21. század elején annyira leromlott az állapota, hogy biztonságosabbnak látták ismét lezárni. A környék átépítése és a kilátó felújítása után 2012. július 22-én ismét megnyílt a látogatók előtt.

Végül egy kis érdekesség:
Tudtad?
A Gömbkilátó erős szélben akár több métert is kilenghet, de a rugalmas szerkezet elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem kell attól tartani, hogy egyszer csak legurul a dombról…

Ha szeretnél többet is megtudni a Gömbkilátóról, a következő ismeretterjesztő kisfilmet is érdemes megnézni, amelyet a SINOSZ akadálymentesített jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással:

A kirándulás után a Balaton-partra vette az irányt a társaság, és késő délutánig tartó fürdőzés, napozás, evés-ivás, beszélgetés, móka és kacagás vette kezdetét.

A hosszú nap után elindult a csapat a balatoni vasútállomásra, hogy végleg búcsút intsen ennek a csodálatos helynek.

Egy nagyon kellemes, élményekkel teli napot töltöttek együtt szervezeti tagok és jó barátok.

A nyári kirándulások, fürdőzések után ősszel is minden érdeklődőt szeretettel vár a soron következő programjaival a SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete.