Hosszú évek óta aktív résztvevői a hallássérült csapatok a Csabai Kolbászfesztiválnak. Idén sem törtük meg a hagyományt: a SINOSZ 9 csapattal nevezett a kolbászgyúró versenyre. Ezen a napon nyugdíjas és civil szervezetek nevezhettek.

Érkezett két csapat Hódmezővásárhelyről, egy Budapestről, volt egy vegyes csapat, a többiek pedig Gyuláról és Békéscsabáról neveztek. Több csapat külön ruhával is készült a versenyre. A Pin-up csajok igazi, a ’60-as éveket idéző, dögös csajok voltak. A rúzsos anyukáknak még kunkori malacfarkuk is volt. A budapesti csapat tagjai pedig úgy néztek ki, mint a profi séfek.

A bejutás után mindenki elfoglalta az asztalát és hozzálátott a díszítéshez. Kis idő elteltével lehetett menni a húsos ládáért, benne a hússal. Elkezdődött a kolbászkészítés. Mindenki figyelt a higiéniára, amit a zsűri is pontozott, a megjelenés, az asztaldíszítés és a sültkolbász íze mellett. Miután az ízesített, befűszerezett húst betöltötték és elkészültek a kolbászok, egy 30 cm-es darabot leadtak a csapatok a zsűrinek, és vártuk az eredményhirdetést. A várakozás ideje sem telt tétlenül. Mindenki körbejárta a különböző látványosságokat, múltat idéző képeket készítettek és igazi magyar ételekből falatoztak. Mire mindenki visszaért megfáradtan a nagyszínpad elé, már jött is az eredményhirdetés. Itt egy kis csalódás érte a résztvevőket, mert ebben az évben egy díjat sem kaptak a csoportjaink.

Egész nap kitettek magukért a SINOSZ Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának munkatársai is, akik nemcsak a színpad történéseit tolmácsolták a hallássérült résztvevőknek, de egy-egy interjúnál is helytálltak és a zsűritagokkal való kommunikációt is segítették.

Este elérkezett a várva várt buli. A Magna Cum Laude együttes segítő hozzáállása, nyitottsága és elfogadása megható látvány volt számunkra.

Rimóczi Erika jelnyelvi tolmácsolásával élvezhette halló és hallássérült a több mint egyórás koncertet.

 

 

 

A kezdeti nehézségeket gyorsan leküzdötte a tolmács és a technikusok, ami után zökkenőmentesen zajlott minden. A tolmácsot Mező Misi a színpad közepére hívta és volt, mikor ő énekesként háttérbe vonult és Erika állt egyedül a színpad közepén, tolmácsolva a dalt. A nagy kivetítők is segítették, hogy követhető legyen a koncert a tagjainknak is.

Fergeteges hangulat volt, amit mindenképpen szeretnénk majd megismételni.

Megkérdeztem néhány siket tagot, hogy számukra milyen volt a jelelt koncert. Elmondták, hogy hatalmas élmény volt számukra, végre nemcsak az ütemet érezni, de érteni, hogy miről énekelnek. Azóta van, aki megszerette a Magna Cum Laude zenekart, bár eddig nem ismerte őket.

Hálás köszönet a zenekarnak, a menedzsmentnek és a szervezőknek, hogy lehetőséget adtak az akadálymentes szórakozásra, példát mutatva ezzel mindenki számára.

Bognár Gyöngyi megyei titkár