Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretén belül lehetőségünk nyílt Szeged történelmének sötét oldalával megismerkedni. A megpályázott program célja, hogy szegedi tagjaink közelebbről megismerhessék városunkat, illetve városunk történelmének egy-egy részletét.

Szegedi sétánkon a Szegedi Tourisma idegenvezetője, Tasnádiné Zsike kalauzolt minket és rengeteg érdekességet osztott meg velünk. A Klauzál téren kezdtük a sétánkat, és rögtön a városi legendák, történetek közepébe csöppentünk. Ezt követően a Tisza-partra mentünk, ahol a Boszorkányszigethez – ami valójában nem is sziget – kapcsolódóan megismerkedtünk a szegedi boszorkányüldözés és boszorkányégetés történelmével. Kegyetlen és hátborzongató volt! Ti is olvashattok a témáról itt: Boszorkánysziget.

Szintén a Tisza partján, a Stefánián áll a szegedi vár maradványa, melynek börtönében a híres alföldi betyár, Rózsa Sándor raboskodott. Az ő legendás alakját elevenítettük fel, illetve a Szegedet körülvevő várfalat és 4 kapuját is megismerhettük. Innen elindulva a Szegedi Fegyház és Börtön, – köznyelven Csillag börtön – felé vettük az irányt, de útközben egy-két rövid történet erejéig megálltunk a Széchenyi téren, majd a Rókusi templomnál is, ahol a Kretovics atya által viccesen Mária Magdaléna munkaruhás szobrának nevezett köztéri alkotás felvidított minket. A sétánk végén pedig sok mindent megtudhattunk a szegedi Csillag börtön történetéről és egy-két itt raboskodó hírhedt elítéltről.

Köszönjük Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködését és Tasnádiné Zsike idegenvezető munkáját!

Nagy Éva ügyintéző (Hódmezővásárhely)