A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében 2020. szeptember 25-én, BIZTONSÁGBAN című új, bűnmegelőzési témájú programsorozatunk második része is megrendezésre került. Dr. Gyetvai Béla alezredes előadásából megismerhettük, hogy milyen trükköket alkalmaznak a bűnözők a legkiszolgáltatottabb idős és fogyatékossággal élő személyekkel szemben, és hozott egy új, nagyon érdekes témát is a szenvedélybetegségekről.

Vendégünk elmondta, a trükkös lopások kivitelezési módja változó. A tolvajok a helyzetnek megfelelően aktualizálják “meséjüket”, amivel megtévesztik áldozataikat. A tettesek kihasználják, hogy az idős és fogyatékossággal élő emberek készségesek, hiszékenyek és sokan egyedül élnek, így könnyű legyőzni az ellenállásukat.

A következő témánk volt, hogy a téli időszak közeledtével megjelennek a trükkös faárusok is. Minden évben sok embert csapnak be a tűzifával házalók, akik a kifizetett mennyiségnél jóval kevesebb fát szállítanak ki a megrendelőknek. Tájékoztatást kaptunk az elkövetési módszerek jellemzőiről és tanácsokat, hogy mit tegyünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást.

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a bűncselekmény kockázatát csökkentsük óvatossággal, körültekintéssel, tájékozódással, illetve egymás iránti figyelemmel és felelősséggel. Számos megelőzési javaslatot kaptunk a trükkös lopások, betörések, csalások elkerülésére.

Hasznos információ hangzott el arról is, hogy hová fordulhatunk, ha baj van és segítségre van szükségünk, továbbá a kiosztott rendőrségi tájékoztatók is hasznos tanácsokkal szolgáltak.

Programunk végén egy nagyon érdekes videófilm került levetítésre, ami többek közt a drogfogyasztó fiatalok témáját érintette. A „Séta a szenvedélybetegségek ellen a patológián” című film segítségével betekintést nyertünk egy kábítószer elleni rendőrségi programba, amelynek célja, hogy több szemszögből mutassa be napjaink szenvedélybetegségeit és azok hatását a fiatalok életére. A film készítésekor fiatalokat, középiskolásokat és szülőket vittek körbe a kórbonctani osztályon, ami maradandó „élményt” nyújtott számukra. Megdöbbentő dolgokat lehetett látni a „séta” során, de a cél nem az elrettentés volt, hanem, hogy a fiatalság gondolkodását jó irányba mozdítsák el.

A film mottója: „A holtak tanítják az élőket!”

A film után a kérdéseket is szívesen válaszolta meg az előadónk, majd a programunkat kötetlen beszélgetéssel zártuk.

Nagyon érdekes előadást hallottunk és sok hasznos tudnivalóval is gazdagodtunk.

Köszönjük szépen Kosik Mária jelnyelvi tolmács munkáját.

Programunk a SzÉP keretein belül valósult meg.


Programajánló

2020. október 9-én, pénteken, 16.00-tól Biztonságban című programsorozatunk 3. része kerül megrendezésre a SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezet kerthelyiségében.

Az előadás témája: Hogyan közlekedjünk hallássérültként autóval, kerékpárral, gyalogosan? KRESZ-szabályok megismerése

Az előadás után KRESZ-tábla-felismerő játék is lesz.

Várunk minden kedves érdeklődőt szeretettel.