Ha ősz, akkor kirándulás, ez a SINOSZ Szentesi Helyi Szervezetében sincs másképp. Már a nyár folyamán tudtuk, hogy mihelyt az időjárás kedvezőbbre vált, és nem gyötri hőség a dél-alföldi régiót, kerékpáros túrát tervezünk a szentesi kistérség egykori legkedveltebb kirándulóhelyére, a bökényi duzzasztó és hajózsiliphez – vagy egy másik közismert nevén – a zalotai duzzasztóhoz.

Sajnos azonban az őszi időjárás szeszélyes, de ez sem fogott ki elszánt csapatunkon, és bár kisebb létszámban, mint arra számítottunk, de ki kerékpárral, ki saját személyautójával, bizony ellátogattunk kirándulásunk kitűzött céljához. Volt velünk olyan, aki még soha nem járt ezen a varázslatos helyen, és olyanok is, akik bár jól ismerték a valamikor híres kirándulóhelyet, évek óta nem jártak ott, sőt új barátokkal is megismerkedtünk, akik csónakokkal látogatják rendszeresen a néhai duzzasztót.
A benyomás azonban ugyanaz volt: a bökényi duzzasztó és környéke mindenkit elvarázsolt. Miért is? Bár megközelítése nem egyszerű, mégis megéri a fáradalmakat, hisz a környezet varázslatosan szép. A valamikori gátőrház mára már szépen kiépült gazdasági komplexummá vált, ami őrzi a régi idők hangulatát, a hatalmas füves terület, melyen két emlékmű is áll, pedig csodálatosan rendben tartott és tiszta, egy igazi felüdülés a szántóföldek és a Körös ölelésében. A zsilip működése már évtizedekkel ezelőtt leállt, de a hely hangulata a régi, hallhattuk ezt olyan tagjainktól, kik még maguk is élvezték itt a kempingezés és a nomád sátorozás adta szabadságot a ’80-as években. Most sem volt nehéz elképzelni, hogy ezen a hatalmas, gyönyörűen rendben tartott területen valamikor hétvégenként színes sátrak százai álltak, amíg a szem ellát, és szórakozó fiatalok töltötték meg élettel.

Amit pedig mi elhatároztunk, az nem más, mintsem, hogy tavasszal visszatérünk és ha nem is sátorral, de bográccsal és szalonnával. Itt fogjuk “megnyitni” a tavaszt, szóval ha neked is megtetszett a hely varázsa vagy kíváncsi lettél, akkor tarts velünk tavasszal!

2020. szeptember 25-i kirándulásunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.