A SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetében A szakértő válaszol programunk keretében Dr. Molnár Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos előadásával vártuk tagjainkat. A program során a gyakori bőrproblémákról, a szűrések fontosságáról esett szó, majd egyéni tanácsadásra is volt lehetőség.

Dr. Molnár Zsuzsannát sokan ismerik és szeretik a térségben, hiszen miután a SOTE-n, summa cum laude minősítéssel végzett, a megyei kórházban dolgozott, de mellette 1992-től magánpraxist is folytat. Többször jelentek meg szakmai publikációi, ismeretterjesztő cikkei a Veszprém megyei lapokban. Mivel a tagok közül is többen jártak már nála, ezért nagyon családias légkörben folyt az előadás. A főbb bőrbetegségekről kaptunk képes és figyelemfelkeltő beszámolót, külön kiemelve azokat az eseteket, amikor azonnali orvosi vagy kórházi segítségre szorul egy bőrbetegség megjelenése.

Említésre került a sokakat érintő:

  • orbánc, amit egy baktérium okoz és antibiotikumos kezelés szükséges, plusz mellette lázcsillapítás és hideg vizes borogatás segíthet, addig is, amíg nem kapunk orvosi segítséget;
  • az övsömör, amely a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás, amely derék körül jelenik meg, és még a ruhával való érintkezés is szinte fájdalmat okoz. Nagyon fontos ennél a betegségnél, hogy a bőrkiütést víz és meleg ne érje, ráadásul sokat számít az immunerősítés és a B-vitamin pótlása.
  • a Lyme-kór, amiről hosszasan tájékoztatott minket doktornő, hiszen egy-egy bakonyi túra után sok kullanccsal térhetünk haza, ha nem megfelelően öltözködünk, vagy nem tesszük meg a kellő óvintézkedéseket. A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott betegség, melyet a baktériummal fertőzött közönséges kullancsok terjesztenek. Szerencsére nem jár minden csípés fertőzéssel, azonban ha csípés történt, érdemes fokozottan figyelni, ha a csípés helye körül körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő bőrelváltozást észlelünk. Egyes esetekben már a csípést követő napon megfigyelhető ez, máskor hónapok is eltelhetnek megjelenéséig. Fontos a kezdeti szakaszban való felismerés, mert ha hosszabb ideig kezeletlen marad a Lyme-kór, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat.
  • A csomós érgyulladással kapcsolatban a legfontosabb, hogy azonnali orvosi kivizsgálás szükséges, mert vírusfertőzések, vagy daganatok következtében is létrejöhet, de az immunrendszer téves működése miatt, autoimmun betegség formájában is jelentkezhet, ráadásul gyakran más betegségekhez is társul. Előfordulhat, hogy még az egyéb panaszok előtt, a lábszáron megjelenő bőrtünetek jelzik például a fekélyes vastagbélgyulladást, de rheumatoid arthritisz, tbc és szarkoidózis kísérő tüneteként is jelentkezhet. A betegség kialakulását több minden okozhatja, ezért is fontos az azonnali beavatkozás, amint észleljük a csomókat.
  • Melanomára utalhat, ha megváltozik az anyajegy színe, pigmentációja, felszíne vagy alakja. Melanomát jelezhet az is, ha megváltozik az anyajegy határa, emellett terjedni, növekedni kezd a bőrfelszínen. Fontos, hogy amennyiben ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A fenti betegségek után, az olyan ijesztő és nagy bőr területen jelentkező elváltozásokról kaptunk tájékoztatást, és kezelési tippeket: mint a csalánkiütés, pikkelysömör, ótvar, szemölcs vagy ekcéma.

Az előadás után egyéni tanácsadásra is volt lehetőség, melyet szinte mindenki igénybe vett. A doktornő alaposan megvizsgált mindenkit, majd jó tanáccsal, esetleg további időpont-egyeztetéssel engedett el. Igazán sok hasznos információval gazdagodtunk!

Köszönjük szépen dr. Molnár Zsuzsannának, hogy egyéni tanácsadásra, szűrésre is kaptunk lehetőséget.

Köszönjük Földesi Éva jelnyelvi tolmácsunk munkáját.

Az esemény a SINOSZ SzÉP segítségével valósulhatott meg.