A SINOSZ T.É.M.A. pályázat keretén belül került sor Miskolcon, 2016. május 19-én egy előadásra, ami a Nap káros hatásairól és bőrünk védelméről szólt. Meghívott vendégünk volt dr. Nagy Gabriella, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Bőrgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

Előadás előtt, aki szeretett volna megmutatni a doktornőnek problémás területet a bőrén, annak volt lehetősége vizsgálatra is. Tagjaink egymásnak adták a kilincset.

A vizsgálatok után kezdődött az előadás, ahol bevezetésként a doktornő elmondta, hogy valójában mi is a napfény, illetve milyen jótékony hatásai és káros hatásai lehetnek a túlzott napozásnak. Beszélt az UV sugárzás klinikai hatásairól, a bőrtípusokról, mitől függ például, hogy valaki leég a napon vagy sem és ezek következményei milyen bőrkárosodások lehetnek, pl.: a bőr korai öregedése, szeplősödés vagy az értágulatok.

Tájékoztatott mindenkit arról, hogy a napfény hatására rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki a bőrön. Felhívta a figyelmet azokra az elváltozásokra – ha megváltozik egy anyajegy színe, alakja, felszíne, nőni kezd, esetleg vérezni kezd -, melyek mindenképpen orvosi vizsgálatot igényelnek.

Nagy Gabriella doktornő megemlítette még a napallergia tüneteit, illetve elmondta, hogy nemcsak belső (bizonyos gyógyszerek hatása), hanem külső okok miatt és a napfény együttes hatására is lehet valaki allergiás. Pl.: parfümben lévő olaj vagy virágpor és a napfény együttes hatása is válthat ki allergiás reakciót.

Érdekességként elmondta, hogy a vámpír legendák mögött is bőrbetegség áll. A betegség miatt a fogíny elsorvad, emiatt a szemfog hosszabbnak tűnik, valamint a fényérzékenység miatt kerülik a napfényt azok, akik ebben a betegségben szenvednek.

A védekezés fontosságára is felhívta a figyelmet, melyet kétféle módon tehetünk meg:

Fizikai:

 • sűrű szövésű, sötét ruházat (ami elnyeli a fényt)
 • UV fényszűrős napszemüveg
 • széles karimájú kalap
 • árnyékba vonulás

Kémiai:

 • fényvédő krémek használata

Alapszabályok a fényvédelemben:

 • a kritikus időszakban, 11-15 óra között kerüljük a napozást
 • tájékozódjunk, hogy milyen az UV sugárzás intenzitása
 • ismerjük meg a bőrtípusunkat és ehhez alakítsuk a napozási szokásainkat
 • napozási időszakban a szoláriumokat kerüljük
 • minimum 15 faktoros fényvédőkrémet alkalmazzunk, melyet legalább félórával a szabadba menés előtt fel kell kenni
 • vízparton, fürdőzés esetén vízálló készítményt használjunk!

Végezetül megköszönte a doktornő a meghívást és megkért, hogy amit magával hozott 50 faktoros fényvédőkrém-mintákat és tájékoztató anyagokat, osszuk szét a jelenlévőknek.

Azt gondolom, hogy a nyári időszak előtt ezek az információk mindenki számára igen hasznosak voltak, és így még többet tehetünk egészségünk és bőrünk védelmében.

Béres Ágnes megyei titkár