Budapesti kiruccanás

A SINOSZ Nagykanizsai Helyi Szervezet tagjai közül azok, akik a legjobban szeretnek kirándulni, felkerekedtek és kiruccantak fővárosunkba, Budapestre.

A korábbi években megnéztük a budai várat, a Sziklakórházat, a Terror Házát, a Népművészeti Múzeumban a Múmiát, a Margitszigetet, az állatkertet, a Magyar TV-t, a Csodák Palotáját, a Planetáriumot, a Csokoládé Múzeumot, a Vasúttörténeti Parkot, az MNB-t, a Parlamentet, a János-hegyet, a Pálvölgyi-barlangot, a Millenárist és a Tropicariumot.

Most, 2018 augusztusában első utunk a Várkert Bazárhoz vezetett. Úgy éreztük, mintha ékszerdobozba csöppentünk volna, ahol a művészet és természet együtt, egymást kiegészítve él. Olyan egyedülálló építészeti alkotás, amely egyidejűleg képes történelmi, kulturális és természetközeli élményt nyújtani.

A Déli palotákban lévő kiállításra is betértünk, az Új világ született című kiállításra. Európai Testvérháború (1914-1918), A HÁBORÚ URAI volt a téma. 600 m2 területen, interaktív formában mutatják be a múlt század elejének időszakát. Roppant érdekes, izgalmas és megdöbbentő volt. Elkalauzolnak minket a nyugati front mocsaraitól az élethűen rekonstruált lövészárok mélyéig. Betekintést nyerhetünk a front és a hátország mindennapjaiba, a háborús propaganda rejtelmeibe, valamint a kor legfontosabb személyiségeinek életébe. Akadálymentes utakon felmentünk a Várnegyedbe. Duna-parti oldalán végiggyalogolva gyönyörködtünk a panorámában és az ünnepi hétvégén kezdődő Mesterségek Ünnepére készülődő pavilonokban.

Második utunk a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműhöz vezetett. „Kb. 8 000 zsidót könyörtelenül kivégeztek, köztük sokukat egyszerűen csak a Dunába lőttek.” Megrázó élmény volt ezt az emlékművet látni.

Kis pihenőként hűsölni betértünk a Fővám téren található Központi Vásárcsarnok épületébe. További utunk a Természettudományi Múzeumhoz vezetett, de előtte befordultunk a híres Füvészkert területére és üzletébe, ahol cserepes növényeket árulnak.

„Minden szinten, szinte minden a természet világából”. Ugyanis az egykori lovardában ma már a Magyar Természettudományi Múzeum található. Mindhárom szintjén állandó és időszaki természettudományi kiállítások láthatók. Az intézmény 2011-ben az Év Múzeuma címet is elnyerte. Kiállításai széles spektrumban ölelik fel a jelenlegi és a letűnt állat- és növényvilágot. Időben a megkövült állatmaradványoktól a dinoszauruszokon, az ősembereken keresztül a ma élővilágáig, térben pedig a magyar fauna állatvilágától Ázsia, Afrika élővilágán keresztül a trópusi tengerek korallzátonyai lakójáig. Végignéztük „Az én Afrikám” fotókiállítást, mely egy kecskeméti önkéntes orvos képeit mutatja be valós kongói menekülttábor lakói helyzetéről. A Földi kölök és a Fogas vakony – Földikutyák a Kárpát-medencében kiállítás rágcsálóin jókat csodálkoztunk.

Tartalmas napunk volt és szép élményekkel zártuk le. Mindez 2018. év nyolcadik havának 16. napján történt.

Vighné Spák Laura (kiránduló tag)