2019. június 24-én egész napos múzeumlátogató programunk volt Budapesten a veszprémi tagokkal. Délelőtt a Szépművészeti Múzeumot, délután a Postamúzeumot tekintettük meg.

A Hősök terén gyülekeztünk, készítettünk pár fotót és megcsodáltuk a műemlékegyüttest, hiszen a Szépművészeti Múzeum és környéke Budapest világörökségi helyszíneihez tartozik. A múzeumba lépve alig vártuk, hogy körbemehessünk a különleges, értékes festmények és szobrok között. Végigsétáltunk a magyarországi művészet, európai szobrászat és művészet tárlatain, a Reneszánsz és a Román Csarnokon, majd a Michelangelo-termen. A múzeum gyűjtőköre az egyetemes művészet; gyűjteményei az európai képzőművészet szinte minden korszakába bepillantást engednek, így megszámlálhatatlanul sokszor hangzott el tőlünk a „de gyönyörű ez a kép/szobor!” felkiáltás.

A látogatás után a friss levegőn egy nagy sétára, a Vajdahunyadvár felé indultunk. A vár, amit egyébként az 1896-os millenniumi ünnepségre, a honfoglalás emlékére készítettek el, a Hunyadi család vajdahunyadi várkastélyának mása. Az épületegyüttes a Városligeti-tó Széchenyi-szigetén található, mely négy hídon keresztül érhető el. Mi a román kori épületcsoport felől közelítettük meg: a jáki templom, a kerengő, a Kínzó- és Tompa-torony felől, az Oroszlános kőhídon át. Megcsodáltuk a gótikus és reneszánsz-barokk épületrészeket is, de leginkább a Magyar Mezőgazdasági Múzeum palotája nyűgözött le minket.

Ezután a Benczúr utcában, a SINOSZ országos székháza közelében található Postamúzeum felé kanyarodtunk. Örömmel nézelődtünk a szép udvaron, majd a tárlatvezető az emelet felé irányított minket, ahol elvarázsolt a patinás enteriőr, a faliszőnyegek, a gyönyörű térképek, a régibbnél régibb postaládák, a bélyeg-összeállítás. Megfogott minket a Magyar Királyi Posta története, hogy milyen sok területen Európában elsőként vezettek be egy-egy újítást: például a nők munkavállalását, benzinüzemű motorral hajtott gépjárművek szolgálatba állítását, és az osztrák postával egyidőben vezették be a levelezőlap használatát. A múzeumban kipróbáltuk a csőpostát, a Morse távíró- és telexgépeket, beültünk a postakocsiba, sőt egy régi telefonkészüléken két tagunk még mesét is hallgatott. Az utolsó teremben a 175 éve született Puskás Tivadarról, “a rendíthetetlen vállalkozóról” szóló időszaki kiállítást is megnéztük.

Tartalmas, látványos egész napos programban volt részünk, nagyon jól éreztük magunkat!

Kirándulásunk az Ismerd meg! programsorozat elemeként, a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.