A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó új komplexum a répáshutai Bükki Csillagda. Nemcsak az épület kiállításai adnak nagy élményt a látogatónak, de a csillagda körüli tanösvény is igen látványos.

2022. augusztus 6-án jártunk az egri tagokkal a Bükki Csillagdában, 30 fő részvételével. Szerencsére meg tudtuk szervezni, hogy kocsival feljussunk a Bükk tetejére, hiszen alig volt buszközlekedés. A csillagda kupolájában, az obszervatóriumban kezdtük a látogatást. 30 perces szakvezetésben volt részünk, mely igen kimerítő tájékoztatást nyújtott a tagoknak, és a jelnyelvi tolmács Kévés Zsuzsának is kihívást jelentett. Részletes tájékoztatást kaptunk a bolygónkról és a galaxisról. A hatalmas, különleges naptávcsőbe benézve – amellyel biztonságosan megfigyelhető – a leghatalmasabb éltető csillagunkat, a Napot láthattuk, szélén napkitörésekkel.

Ezután a planetáriumban foglaltunk helyet, ahol egy 2D-s filmet vetítettek le nekünk. Az ismeretterjesztő film testközelbe hozta a világűrt egész a csillagokig, az ősidőktől a jövő univerzumáig. Az egyórás film után jöhetett az “Éltető Napunk” című kiállítás. Láthattuk hazánk egyedülálló meteoritgyűjteményét, és kipróbálhattunk interaktív elemeket, játékokat, feladatokat. A látvány fenséges volt. Voltak tagok, akiknek ez sem volt elég, és befizettek a virtuális valóság valamely küldetésére.

Nagyon nagy élményekkel távoztunk és indultunk útnak a tanösvényen, kis elemózsiák elcsipegetése után. Nem tartott mindenki a kirándulni vágyó csapattal, de elegen voltunk ahhoz, hogy közösen, egymást biztatva kitartsunk és végigjárjuk a Bolygótúra tanösvényt.

Köszönjük a SINOSZ SzÉP pályázat támogatását, amelyből a tárlatvezetést, a szervezést és az akadálymentesítést finanszíroztuk.
Reméljük, hogy feltöltődtetek a programon látottakkal és az átélt élményekből gazdagodtatok lélekben és testben is!
Én úgy érzem, érdemes volt velünk tartani!

Domboróczki Tamásné megyei ügyintéző