A T.É.M.A. program keretében a Fejér Megyei Szervezetbe is ellátogatott a rendőrség egyik munkatársa, Dér Tibor rendőr százados, nyomozó, aki bűnmegelőzési előadás keretében tartott tájékoztatást, kifejezetten a hallássérültek szempontjából.
Megtudtuk például, hogy nagyothallóként vagy siketként melyek azok a helyzetek, amikor fokozott figyelemre van szükség.

Meglepő, hogy – hasonlóan az időskorúakhoz – a hallássérülteket is az ún. “lehúzások” veszélyeztetik leginkább, vagyis az a jelenség, amikor csalók valamilyen alapítvány, szervezet vagy konkrétan egy beteg gyermek nevében igyekeznek pénzt gyűjteni. Sajnos ezeket az eseteket nehéz kivédeni, de jó módszer, ha az illetőtől igazolványt kérünk. Ha nincs neki ilyen, vagy csak egy pillanatra mutatja fel, gyanakodhatunk, hogy átverésről van szó.
Egy másik gyakori átverési módszer, amikor hívatlanul és váratlanul kopogtatnak állítólagosan valamely közműszolgáltatótól. Általában két személy érkezik. Eleinte semmi gyanús nincs a viselkedésükben, de az “ellenőrzés” egy pontján arra kérik az áldozatot, menjen ki a szobából, például számolja meg a konnektorokat, vagy figyelje a gázórát. Ilyenkor semmi esetre sem szabad egyedül hagyni ezeket az emberek, mert nagy a valószínűsége, hogy ekkor lopják el az értékeket. A valódi szakembereknél is kell lennie igazolványnak, aminek bemutatását még a lakásba történő beengedés előtt célszerű kérni, de az a legbiztosabb módszer, ha rögtön kapcsolatba lépünk a hivatkozott szolgáltatóval és megkérdezzük, valóban küldtek-e ki valakit ellenőrzésre. A szolgáltatók ellenőrzések előtt levélben szokták értesíteni a fogyasztókat, tehát gyanakodjunk csalásra, ha ilyen értesítés nélkül akarnak villany-, víz-, gázórát,  vagy gázkészüléket stb. ellenőrizni a lakásunkon! (a szerk.)

Álrendőrökkel is találkozhatunk, ilyenkor az igazolványát kell kérni. Egy rendőr soha nem adhatja ki a kezéből az igazolványát és a jelvényét, ha mégis megkapjuk, azonnal tudjuk, hogy csalóval állunk szemben, de ennek ellenére vegyük szemügyre a jelvényen látható számsort. Ha csak “POLICE” felirat szerepel, akkor is álrendőrrel állunk szemben.

Ha egyedül vagyunk otthon és idegen csenget a kaputelefonon, ne engedjük be; ha telefonon keresnek, akkor is tegyünk úgy, hogy nem vagyunk egyedül, ha ez nem igaz.
A legfontosabb, amit megtanulhattunk az előadáson, hogy minden esetben legyünk nagyon körültekintőek és elővigyázatosak. Ne dőljünk be mindennek, hiszen a csalók elsősorban a jóhiszemű embereket keresik, ők válnak áldozattá elsőként.  Mindig járjunk nyitott szemmel, vigyázzunk magunkra és a környezetünkre is!

Ezúton szeretnénk megköszönni Dér Tamásnak a remek előadást, és a SINOSZ Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkáját is!