A közszolgálati programsorozat keretében tervezett T.É.M.A.-programunk első részében a nagyothalló érdeklődőket céloztuk meg! A bűnmegelőzés részeként a szélhámosok által elkövetett bűncselekményre, az úgynevezett trükkös lopásra fordítottunk nagyobb figyelmet.

Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a lopásokat, amikor valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét, és így tulajdonítják el az értékeit.

A trükkös lopások veszélyeire soha nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Éppen ezért hívtuk segítségül a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakemberét, Bátori Szabina rendőr századost, aki készségesen állt a nagyothallók rendelkezésére.

A trükkös bűncselekmények változatosak, agyafúrtan kiterveltek. Az elkövetők jó beszédkészséggel rendelkeznek, hamar az áldozatok bizalmába férkőznek. Ismertek már az „unokázó”, WC-re kéredzkedő, biztosításkötéssel trükköző tolvajok esetei, mégis egyre-másra megismétlődnek az elkövetések!

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy kellő odafigyeléssel elkerülhetőek a “trükkös” módszerrel elkövetett bűncselekmények.

Bátori Szabina rendőr százados bűnmegelőzési kisfilmekkel és megtörtént esetek feldolgozásával szemléltette, hogyan tudnak a hallássérültek minél többet tenni azért, hogy ne váljanak vagyon elleni bűncselekmények áldozataivá.

Az előadás végén felelevenítettük az általános vészhelyzeti segélykérővel kapcsolatos tudnivalókat, az országos érvényű mobilszámot, amivel egyaránt értesíthetők a mentők, tűzoltóság és rendőrség is, és kiemeltük a Dél-Dunántúli Régiót. Valamint kitértünk arra a közvetlen telefonügyeletre, ami a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysággal évtizedekkel korábban kötött együttműködési megállapodás szerint működik.

Erről szólt ez a szombat, és reméljük, nem hiába!