[youtube id=”RliNq3cZbAc” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

Colin Allen, aki 2011 óta a Siketek Világszövetségének (World Federation of The Deaf, WFD) elnöke és 2003 óta elnökségi tagja, a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Szövetsége (International Disability Alliance, IDA) elnöke lett.

A megválasztására Bangkokban került sor, ahol az IDA tartotta rendezvényét. Allen kinevezése két évre szól, ami 2016. július 1-től, 2018. június 30-ig tart és Maryanne Diamond-ot követi a pozícióban. 2016. június 30-ig tölti be jelenlegi, első alelnöki pozícióját.

Ő a második siket személy egy olyan nemzetközi szervezet élén, amely egymilliárd körüli fogyatékossággal élő személy jogainak elősegítésén munkálkodik világszerte.

A WFD volt az egyik alapító tagja az 1999-ben létrejött IDA-nak.

„Megtiszteltetés számomra mentoron, Dr. Liisa Kauppinen (az első siket elnök 1999-2000 között) után második siket személyként betölteni ezt a pozíciót. Az elmúlt öt évben a WFD látta azt a fejlődést, amellyel az IDA egy jelentős, szakmailag színvonalas vezető szervezetté vált, fizetett alkalmazottakkal. Izgatott vagyok, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy a szervezet munkáját vezessem, együtt dolgozva földrajzilag más területről érkező munkatársaimmal”– mondta Colin Allen, a WFD elnöke.

Minden IDA-tagnak van egy delegáltja az IDA elnökségében. Így a WFD Colin Allen helyett kinevez egy másik képviselőt, aki a 2016. július 1-jei IDA-találkozón már képviseli is a WFD-t.

„Nagyon örülök, hogy jelnyelvhasználó siket személyként anyanyelvemen, jelnyelven tudok az IDA céljainak eléréséért tevékenykedni, és folytatni tudjuk az ENSZ egyezmény céljainak érvényesítését.” (Colin Allen WFD-elnök)

 

Forrás: A WFD sajtóközleménye nyomán