Hazánkban elértük az 5,5 millió beoltott személyt, ezért július 3-tól életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának 6. fokozata. Ez újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában.
Több korlátozás is megszűnt:

  • Megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell maszkot viselni, de a maszkhasználat senkinek sem tiltható meg a többi helyen sem.
  • Már védettségi igazolvány nélkül is  be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűntek az üzletekre vonatkozó korlátozások: a távolságtartási szabály és az alapterület szerinti létszámkorlát.
  • Emelkedett a létszámkorlát: családi eseményeken, magánrendezvényeken 100 főre (eddig 50 fő volt a maximális létszám), lakodalom esetén 400 főre (az eddigi max. 200 fő helyett) nőtt a megengedett résztvevői létszám.
  • Nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok: sportrendezvényeken, zenés-táncos rendezvényeken, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.
Az enyhítések ellenére sem szabad megfeledkezni arról, hogy vírus továbbra is terjed Európában és még jelen van Magyarországon is. A  betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A még nem védettek, nem oltottak számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online oltási időpontfoglaló.

forrás: https://koronavirus.gov.hu
Kapcsolódó jogszabály: 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet