2022. július 23-án, szombaton – a nagy melegre való tekintettel – kora reggel útra kelt a SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete lelkes kis csapata és ellátogatott a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központba.

A fürdő bejáratához érve Szatmári Vendel elnökségi tag ismertette a cserkeszőlői fürdő, illetve a termálvíz felfedezésének érdekes történetét, majd mesélt arról is, hogy a gyógyvíznek milyen jótékony hatásai lehetnek a testünkre.

Íme a rövid történet: Amikor megtalálták a termálvizet, akkor még nem is létezett Cserkeszőlő. 1943-ban – olajkutatás közben – bukkantak a termálvízre, de akkor még a mai Cserkeszőlő Tiszakürt egyik településrésze volt, amit Kisasszonyszőlőnek neveztek. Az akkori meleg vizes forrást elzárták, amit csak 1949-ben nyitottak meg újra. Ebből az időszakból származnak a 2.300 méter mélyről feltörő, mintegy 82 °C-os víz gyógyító hatásainak első tapasztalatai.
A környékbeli gazdák árkokat ástak, hogy elvezessék a kút közeléből a forró termálvizet és a reumás panaszokkal küszködők azt tapasztalták, hogy jelentősen enyhültek a tüneteik. Időközben a Kisasszonyszőlőnek nevezett település elszakadt Tiszakürttől és a Cserkeszőlő nevet vette fel. 1955. május 1-jén megnyitották a település termálfürdőjét. (Bővebb, képes történeti ismertető itt olvasható.)

Sokféle panaszt enyhít az aranybarna, jódos gyógyvíz. Magas alkáli-klorid és hidrogén-karbonát tartalmának köszönhetően számos egészségi problémára rendkívül pozitív hatással bír. A víz jótékony hatásainak köszönhetően nagyon eredményesen gyógyíthatók elsősorban a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak is. Javasolt bőrbetegségek egyes területeinek gyógyítására is és inhaláció formájában is segít egyes asztmás tünetek kezelésében, de nyugtató hatással is bír.

A rövid ismertető után a résztvevők birtokba vették a fürdő medencéit és hosszan tartó pancsolással múlatták az időt. Ebben a tikkasztó hőségben jóleső volt az egész napos fürdőzés.

E nagyon kellemes, jó hangulatú programon igen jól érezték magukat a részvevők.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg.


PROGRAMAJÁNLÓ
A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete következő nyári programján Balatonboglárra látogatunk el, ahol megnézzük a Gömbkilátót, majd délutánig tartó fürdőzés következik.
Időpont: 2022. augusztus 6., szombat
Részletes programajánló hamarosan megtekinthető lesz a sinosz.hu oldalon.