A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2022. október 4-én kirándulást szervezett Csongrádra, ahol Tasnádiné Zsike idegenvezetésével ismerhettük meg a kisváros történelmét.

Érkezésünket követően először a város főutcáján sétálva a mai városközpont arculatát meghatározó épületeket, illetve azok történetét mesélte el nekünk idegenvezetőnk. A  régi Belváros felé továbbhaladva ismerhettük meg a város – melynek történelme egészen az Árpád-korig vezethető vissza – régebbi részeit, kialakulásának mikéntjét, és az elhelyezkedéséről, lakosságáról is sok érdekességet hallhattunk. Belsőváros Csongrád ősi magja, a település első központja. A bonyolult, zegzugos, tekervényes útrendszer máig fennmaradt és éles kontrasztot mutat az újabb, tervezőasztalon mértani rendszerben született városrészekhez képest.

Az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese, a Dél-Alföldön itt található a legtöbb épen megmaradt népi lakóház, melyek 1982 óta országos védettséget élveznek. A ma harminchét műemléki védettségű házzal rendelkező városrész a Körös-torok mellett alakult ki, a közeli Tisza-ártéri üdülő- és strandterülettel együtt az idők során jelentős idegenforgalmi bázissá fejlődött.

Az egyik ilyen nádfedeles épületegyüttes múzeumként a néhai lakosság életét bemutató kiállításnak ad helyet, erről Kálmán István, a tájház munkatársa tartott ismertetőt.

Ezt követően a Tisza-töltésen végigsétálva tértünk vissza, ahol a Művelődési Házban működő cukrászdában megpihenve finom süteményeket fogyaszthattunk. A hosszú sétától kicsit elfáradva újra felkerekedtünk, hogy betérjünk utolsó állomásunkra, a Népek Háza Babamúzeumba, ahol Wágner József munkatárs várta a csoportunkat. A múzeumot Csongrád Város Önkormányzata alakította ki, melyhez az értékes magángyűjteményt dr. Bánszegi Katalin ajánlotta fel, aki utazásai során számos helyen megfordult. Földünk országainak színes, varázslatos világába léphettünk be, ahol a népek viseletein keresztül elevenedtek meg a szemünk előtt a négy legnagyobb kontinens hagyományai.

Köszönjük Tasnádiné Zsikének, Kálmán Istvánnak, Wágner Józsefnek a rengeteg információt, ismét egy tartalmas,  tudásbővítéssel egybekötött kiránduláson vehettünk részt. Köszönettel tartozunk Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködéséért. Programunkat a SINOSZ SzÉP és Szeged Megyei Jogú Város Fogyatékosügyi támogatási keretéből valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

KIRÁNDULÁSUNK KÉPEI IDE KATTINTVA LÁTHATÓK