A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetében 2017. június 12-én egy egészségügyi témájú programot tartottunk. A hétfői klubnapon megtartott program címe ez volt: “Amit a csontritkulásról érdemes tudni“.

Dr. Brigovácz Éva, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főorvosa előadást tartott a csont felépítéséről, a csontritkulás megelőzéséről. A csont élő szövet, amely folyamatosan lebomlik és újraépül. Ha a lebomlás és az újraépülés közötti egyensúly felborul (például hormonális vagy táplálkozási okok miatt), a csont elveszítheti ásványianyag-tartalma egy részét. Az ásványi anyagok adják a csont sűrűségét és szilárdságát. A csontsűrűség enyhe fokú csökkenését osteopeniának nevezik. A csontritkulásnak elsődleges oka: életkorhoz kötött, fokozott csontlebomlás miatti csontritkulás. A menopauza eredményeképp kialakuló osteoporosis, (amikor már a menopauzát megelőző években megindul a fokozott lebomlás), az ösztrogénszint-csökkenés hatására lép fel az 50-65 éves korú nők jelentős részében. A csontokból kalcium kerül ki, melynek hatására a csonttörések (csípő, csukló, alkar, csigolya) valószínűsége megnő. Az életkorhoz kötött csontritkulás a 70-75 évesnél idősebb férfiakban és nőkben jön létre, és valószínűleg a kalciumfelszívódás csökkenése, valamint D-vitamin-hiány áll a hátterében. Életmód-változtatás, a kalcium- és a D-vitamin-bevitel növelése, esetleg egyéb gyógyszerek alkalmazása lassíthatja a betegség előrehaladását.

Az előadás előtt, közben és után a kórház munkatársa megvizsgálta minden résztvevő csontsűrűségét. Akinek problémája van a csontsűrűséggel, annak tanácsot adta, hogy mi a teendője.

Nagyon hasznos volt az akadálymentesített előadás, itt volt alkalom, hogy a tagok kérdezhettek saját problémájukról, új, hasznos, fontos információkat, válaszokat kaptak, amelyekről előtte nem tudtak. Korábban az információhoz való hozzáférés nehézsége miatt nem tudták, amit jó lett volna tudniuk.

Programunk a T.É.M.A. projekt keretében valósult meg. Köszönjük a SINOSZ anyagi támogatását, amely nélkül nehezebb lett volna megtartani ezt a programot.

 Szalkai Iván megyei titkár