2016. június 04.

XII. CSUSZAFESZTIVÁL – CSURGÓ

“KULINÁLIS ÉLVEZETEK FESZTIVÁLJA”

 

A 2016. évre tervezett programunk szerint részt vettünk a híres, “nemzetközi” fesztiválon, melyre a déli szomszéd ország versenyzői is eljöttek.

A rendezvényre vonattal utaztunk, siket és nagyothalló társainkkal nagyon vártuk, hogy mielőbb megérkezzünk, kóstoljuk a finom ételeket, találkozzunk a rokonokkal, ismerősökkel, sorstársainkkal. A rendezvény színhelyéhez érkezve a finom illatok felé vettük utunkat. A versenyzők lázasan sürögtek-forogtak, gyúrták a tésztát, keverték a színezőket. A szép három magyar szín, a piros, fehér, zöld dominált a tészták színezésénél. A horvát versenytársak csalánnal zöldítették a tésztájukat, s mivel magyarul nem tudtak, szótár segítségével értettük meg, mivel színeztek. Szépen mutatott rajta a fehér túró, a sült tepertő. A tészták, csuszák különféle öntetekkel, húsokkal, salátákkal, halászlével készültek. A feldíszített étkekkel nehéz dolga volt a zsűrinek. Nagy öröm volt számunkra találkozni hallássérült társainkkal, rokonokkal, ismerősökkel, volt munkatársakkal.

Míg az ételek készültek, a színpadon műsorral szórakoztatták az idelátogatókat. Bemutatkoztak a judocsoport tagjai, majd a csurgói gimnázium tanulói szép, énekes műsort adtak elő. SLATINA város Csurgó testvérvárosa, az innen érkezett táncosok az országukra jellemző táncokkal, népviseleti, hímzett ruhákban léptek fel.

A szép napsütést zápor zavarta meg. A nagy sátor védelmet nyújtott a VI. kutyaszépségverseny résztvevőinek is, a gazdik törülgették a versenyző kutyusok “ruházatát”, fésülték kedvenceiket, hogy mielőbb megszáradjanak a verseny folytatásra. A színpadon díjakat adtak át a sportban jeleskedőknek, ” bajnokavatás” volt, aranyérmeket osztottak ki. A teremlabdarúgás győzteseinek pedig átadták a megnyert serleget. A kísérőprogramok is érdekesek voltak, kézműves sátor, egészségügyi szűrőprogram /vérnyomásunk rendben volt/. Íjászbemutatót tartottak az Iharosi Szent László Király Lovagrend tagjai. A nagykanizsai gólyalábasok néztek ránk a magasból. A színpadon folytatódott a műsor, a Dráva völgye néptáncegyüttes, a Bojtár népzenei együttes, fúvószenekar, kabaré előadói színesítették ezt a vidám napot.

Mi, háziasszonyok is sok új, jó recepttel gazdagodtunk, a zsűrinek ezért is nehéz dolga volt. A főzőverseny eredményhirdetésén Füstös János, Csurgó város polgármestere és Szászfalvi László országgyűlési képviselő is részt vett. Megköszönték a versenyzők munkáját. A főzőverseny minden résztvevője, a külföldiek is hatalmas ajándékcsomagot kaptak. A fődíjasok serlegeket vittek haza.

Sajnos minden műsorszámot nem láthattunk, este lett, indult a vonatunk Kaposvárra. Nagy élményben volt részünk, jövőre, 2017-ben mi, a SINOSZ tagjai is benevezünk a versenyre, mi is tudunk ilyen finomakat készíteni, amihez jó ötleteket gyűjtöttünk. Kínáljuk majd a vendégeket, ott éhes nem lehet senki, úgy, ahogy most is mindenki jóllakottan tért haza.

 

Máté-Mártonné Iványi Katalin

SINOSZ Somogy megyei elnök