2018. 09. 01-én második alkalommal került megrendezésre Pécsen a Misina Steel Darts Kupa.

A darts játék eredete
A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli kocsma kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport!*
A darts angol eredetű játék és sport, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű sávjaira. A játék célja minél nagyobb összegű pontot elérni (maximálisan 180). A játékosok felváltva dobnak körönként 3-3 nyilat. A dobás értékét a nyíl által eltalált sávok (szektorok) száma adja meg.
Bár a játékot már a 19. században is játszották, az angol parlament csak 2001-ben nyilvánította hivatalosan sporttá.
A dartsban két szakágat különböztetnek meg, a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű (steel=acél) nyíllal táblára dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

A II. Misina Steel Darts Kupán a nők és a férfiak külön mérettették meg magukat. Az arany-, ezüst- és bronzdíjak mellett a legtöbb pontot elért női és férfi versenyző is serleget kapott.

Nők:

I. helyezett: Szűcs Lajosné (Debrecen)

II. helyezett:  Fülöpné Dömök Lívia (Baja)

III. helyezett:  Kis Péterné (Baja)

Férfiak:

I. helyezett: Virág József (Debrecen)

II. helyezett:  András Richárd (Pécs)

III. helyezett:  Schlégl Péter (Kaposvár)

Legtöbb pontot elért női versenyző: Kárpátiné Studer Brigitta, 146 ponttal.

A szervezők kicsit pihenhetnek, a résztvevők készülhetnek a következő versenyre!

 

*Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Darts