2022 nyarán, a júliusi kánikulában Egerből Debrecenben jártunk a Heves Megyei Szervezettel. Ekkor volt talán a legmelegebb az idő, de mi 20 fővel mégis „bevállaltuk” Debrecent, igaz, hogy régóta tervben volt már ez a 3 napos kirándulás.

Elfoglaltuk a szállásunkat a Gulyás Kollégiumban, majd egy kis frissítő után már indult is a városnézés. Egy gyors zápor kicsit csökkentette az élményt a debreceni belváros épületei között, de érdemes volt végigjárni a gyönyörű épületeket, helyszíneket, látványosságokat, akár esernyővel is.

A Déri Múzeumban már vártak ránk, ahol először a Munkácsy-trilógiát néztük meg vezetéssel, majd az összes többi kiállítást egyénileg. Másnap a Református Nagytemplomhoz tértünk vissza, ahol kiderült, hogy éppen diplomaosztó van és így nem tudunk bemenni a templomba. Az idegenvezető a templom oldalsó részén vezetett fel bennünket, és ott csodálhattuk meg a kiállításokat, a templom részletes történetét, és ott ismertette a templom nevezetességeit is. Többen is megmászták a tetőre vezető lépcsőt a fantasztikus debreceni látképért.

A templomtúra után a Református Kollégiumban folytatódott a tárlatvezetés. Részesei lehettünk a nyomtatott irodalom történetének a könyvnyomtatás kialakulásától egészen a kollégiumi könyvgyűjteményekig. Helyet foglalhattunk a Debreceni Kollégium Oratóriumában, ahol az 1849-es országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását, és a magyar szívek együtt dobbantak velük.

Debrecen nevezetességei számlálhatatlan teret, utcát és épületet foglalnak magukba, de nekünk ebben a kánikulában ennyi fért bele a programunkba a belvárosból. Kikapcsolódásként Hajdúszoboszlón töltöttük a délutánt pár fürdőzni vágyó taggal.

Záró napunkon a Nagyerdőbe sétáltunk ki, ahol madármegfigyelésen vettünk részt, de volt, aki az állatkertbe is ellátogatott.

Tartalmas, hasznos, szívmelengető ismeretekkel bővült tudásunk, és kikapcsolódásnak is jó volt ez a pár nap. Köszönjük Besenyei Beáta közreműködését a kommunikációs akadálymentesítésben.

Remélem, jövőre is összejön egy 3 napos kirándulás. Várjuk az ötleteket, merre szeretnétek menni és mit szeretnétek látni!