2018. február 10-én a csípős hideg ellenére – vonattal – családias hangulatú délutáni kiruccanást tartottunk Velence Korzóra, a Velencei Karneválra. A langaléta gólyalábasok, zsonglőrök, kézműves kirakodóvásár, régizenei muzsikusok “középkori piactéri” hangulatot varázsoltak a helyszínre.

A reneszánsz alkotó kuckóban a gyerekek elkészítették a saját “velencei maszkjukat” és boldogan vegyültek el benne a vásári forgatagban. Az eseménysorozat mellett néhányan a tóparton felállított nagy sátor alatt jégpályára léptek, egy órácskát korcsolyáztak, a többieknek a hideg ellen forralt bor, meleg tea és lila hagymás zsíros kenyér adott melegséget.

Az esemény fénypontja a különleges téltemető hagyomány, a télboszorka – kiszebáb – égetése volt, melyet a Korzó partján felállított máglyatűzbe vetettek. A babona szerint a télboszorka égetése megszabadítja az embereket minden bajtól – itt csak annyi kellett tennünk, hogy felírtuk bánatunkat, rossz gondolatunkat egy cetlire, feltűztük a boszorkára és reméljük, a problémánk vele együtt füsté vált…

Troppert Zita megyei titkár