A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete egész napos kirándulást szervezett 2022. augusztus 3-án, mely során felkerestük Dévaványán a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot, illetve Gyomaendrődön a Kner Nyomdaipari Múzeumot.

Kirándulásunkra nagyon szép számban jöttek el résztvevők, nemcsak tagjaink, hanem családtagok és más szervezetekből barátok, ismerősök is. Utazásunk ezúttal nem volt nagyon hosszú, viszont a 35 fokos kánikula miatt elég kimerítő volt.

Először a Dévaványa külterületén, Réhelyen működő Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont megtekintése volt a célunk. Mielőtt odaértünk, egy tíz kérdésből álló totót kaptak a résztvevők, tesztelve, hogy mennyit tudnak erről a tájegységről és magáról a túzokról. Az eredmények értékelését követően kiderült, hogy mindenképpen érdemes volt ezt az úti célt választani, hiszen ismereteink bővítésre szorultak a témával kapcsolatban, a legtöbb találat a hét helyes válasz volt.

Végre láthattunk túzokokat! Ritkán fordul elő, de most üdvözlésünkre odajöttek hozzánk! A túravezetőnk nagyon felkészülten mutatta be a tájvédelmi körzet munkáját. Az állatsimogatónál megnéztük a tájjellegű háziállatokat, azonban a simogatásunkat nem igényelték. A kijáratnál lévő naptól felforrósodott, fémből készült túzokszobor engedte volna a simogatást, de ezt inkább kihagytuk. Ezt követően megnéztük a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményt egy kitűnő koordinátor vezetésével.

Utána irány Gyomaendrőd! A mi kérésünkre – mivel látogatásunk napján épp szünnap volt – kinyitották a Kner Nyomdaipari Múzeumot. Elképesztően szenzációs volt egykori nyomdász tárlatvezetőnk, ahogyan maximális szakmai tapasztalattal és felkészültséggel bemutatta a Kner Nyomda megalakulását, a nyomdaipari gépek fejlődését, illetve azt, hogy a Kner család hogyan fejlesztette – rendkívül előrelátóan, kitűnő üzleti érzékkel – a nyomdát. Öröm volt látni, hogy a kiránduló csapatunk sok-sok kérdéssel fordult felé, lelkesen érdeklődtek a téma iránt. Érdemes ide eljönni!

Még felkerestük a Körös Látogatóközpontot is, majd a nagy melegtől elfáradva érkeztünk a szarvasi Halászcsárdába vacsorázni, ahol most sem csalódtunk, kitűnő vendéglátásban volt részünk. Útközben felköszöntöttük Komjáti Ági elnökségi tagunkat, aki mindig lelkesen vesz részt közösségünk életében, és a kirándulás napján velünk ünnepelte kerek évfordulós születésnapját.

Köszönetünket fejezzük ki a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont munkatársainak, illetve a Kner Nyomdaipari Múzeum részéről Benstroth Károlynak, hogy elhivatottsággal, nagy szakmai tudással osztottak meg velünk rengeteg információt, ezáltal nagyszerű tudásbővítéssel egybekötött élményekben lehetett részünk.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Ez a programbeszámolónk közös munka gyümölcse, együtt írtuk meg a résztvevőinkkel, akiknek köszönettel tartozunk az aktív közreműködésükért és lelkesedésükért. A csapat már nagyon várja a következő kirándulást.