2018. szeptember 29-én a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezet szervezésében a SzÉP 5 város – 5 múzeum  programsorozat keretén belül kerestük fel a Móra Ferenc Múzeum Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából című kiállítását. A tárlat kiemelt célja az ismeretterjesztés: megismertetni a dinoszauruszok világának legfontosabb tudnivalóit az érdeklődőkkel.

A kiállításon látható több olyan “robot” is, mely mozog és hangot is tud kiadni, a valós méretű modellek közül a legnagyobb 10 méter magas és 22 méter hosszú. A kiállítás legértékesebb részét azonban az ásatások során feltárt fosszíliák, dinótojások jelentik. Tárlatvezetőnk segítségével sok mindent megtudhattunk a dinoszauruszok fajtáiról, életmódjukról, az ennek megfelelő testfelépítésükről. A Magyarország területén feltárt lelőhelyekről is kaphattunk információkat, illetve a Jurassic Park című filmben szereplő egyedeket is megismerhettük. A múzeum egy részében gyerekek részére hoztak létre a témához kapcsolódó játszóházat, ahol mi, felnőttként becsatlakozhattunk a játékokba.

Köszönjük a Móra Ferenc Múzeumnak, hogy kérésünkre a tárlatvezetést biztosította, illetve köszönettel tartozunk Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködéséért a tárlatvezetés során.

Nagy Éva Mária