A Békéscsabai Jókai Színház színpadi játékra hívta a hallássérült amatőr színjátszókat. A békéscsabai Drámaíró Napok keretében színjátszó fesztivált rendeztek 2017. június 17-18-án, amelyre siket és/vagy nagyothalló tagokból álló színjátszó csoportok jelentkezhettek.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezete bevonásával megszervezett találkozó érdekessége az volt, hogy előzetes felkészülést és szövegtanulást sem igényelt a jelentkezők részéről, mivel a szereplők a fesztiválon kapták meg a Tallér Edina író által megírt rövid történetet, amelyet helyben állítottak színpadra, rendezői segítséggel és jelnyelvi tolmácsok közreműködésével.

A fesztiválra három színjátszó csoport jelentkezett: a SINOSZ támogatásával működő, budapesti Ergo Sum Jelszínház néhány tagja (rendező: Kámán Orsolya), a Csongrád megyei Fülesbaglyok (rendező: Tarsoly Krisztina) és a Békés megyei Halló(k), itt vagyunk! (rendező: Tege Antal).

A kétnapos fesztivált a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Seregi Zoltán nyitotta meg. Köszöntötte a jelenlévőket a rendezvény fővédnöke, Bíró Csaba képviselő, a városi Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottság elnöke is.

A három produkció közül a nézőknek a Békés megyeiek jelenete tetszett leginkább, de a Fesztivál célja elsősorban nem a verseny, hanem a közös színpadi játék, a bemutatkozási-szereplési lehetőség megteremtése és egymás megismerése volt. Ennek érdekében a színház nemcsak szakmai segítséget és helyszínt biztosított a találkozóhoz és a próbákhoz, hanem 2 napon át vendégül is látták a szereplőket.

Köszönjük a Békéscsabai Jókai Színháznak és Komáromi Anett színművésznek, ill. valamennyi közreműködőnek a rendezvény megszervezését. Külön köszönet azért a támogató hozzáállásért, amellyel hozzáférhetővé teszik a színházművészet a fogyatékossággal élő, köztük a hallássérült emberek számára is.

A XX. század második felében, ill. még a 2000-es évek elején is számos,  siket és nagyothalló tagokból álló, felnőtt és gyermek amatőr előadói csoport működött hazánkban a SINOSZ, ill. a siketiskolák támogatásával. Szövetségünk évente-kétévente rendezett számukra seregszemléket, ún. színpadi találkozókat, ezért külön öröm számunkra, hogy a békéscsabai színjátszó fesztivál némiképp felidézi e hagyományokat.

Fotók a színjátszó fesztiválról

Drámaíró Napok – képgaléria a színház honlapján

Híradások az eseményről:

Fotók: Ignácz Bencze