2021 októberében a veszprémi szervezetben Egészségnapot tartottunk, meghívott vendégünk, Nyikos Ráhel dietetikus segítségével.

Ráhel a Tudatos diéta oldal tulajdonosa, és évek óta értékes előadásokkal, tanácsadással látja el tagjainkat.
Ezen a napon lehetőséget kaptunk ingyenes szűrővizsgálatra is. A jelenlévőknek a vérnyomás-, haskörfogatmérés mellett testsúly- és testzsírmérést is végzett Ráhel. A mért adatok alapján nagy szükségünk volt erre az egészségnapra és a vizsgálatokra.

Az alapfelvetés az volt, hogy egészségtelen étrend és túlsúly esetén a szervezet nehezebben birkózik meg a vírusfertőzésekkel és lassabb a gyógyulás folyamata. Ezt számottevő ténnyel, orvosi adatokkal lehet igazolni. Így felmerült az a kérdés, hogy az immunrendszerünket a megfelelő táplálkozással viszont támogatni is tudjuk?
Ahhoz, hogy az immunrendszerünk jól működjön, az alábbiakra van szükség:
– csökkenteni kell a napi stresszt
– mozognunk kell naponta minimum 30 percet a szabadban – sokszor egy tempós séta is elegendő
– kerüljük el az üres kalóriákat, a nassolgatást, a cukros üdítőket, gyors ételeket
– fogyasszunk naponta háromszor szezonális hazai zöldséget, gyümölcsöt, hiszen rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok
– és végül: igyekezzünk minél színesebben, változatosabban étkezni!

A gyümölcsöket ehetjük frissen salátának, mártásnak, préselve, sűrítve, kompótként, illetve cukor helyett is használhatjuk az ételek édesítésére. Ezen felül lekvárt készíthetünk belőlük, vagy gyümölcsteát, aszalványokat is.
Zöldségekből is érdemes a szezonális, helyi termékeket választani. Az őszi-téli időszakban a sütőtök, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom mellett a gomba, brokkoli, karfiol, karalábé is jó választás. A kihagyhatatlan vöröshagyma, fokhagyma, cékla, káposzta, sárgarépa mellett a hüvelyesekről (fejtett bab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó és vörös lencse) nem is beszélve.
Fontos megemlíteni a gyógynövényeket, gyógyteákat, sőt a biocsírákat is, melyek kiváló vitaminforrások. Hasznos tippeket kaptunk a csíráztatásra és egy egészséges receptekkel teli mintaétrenddel lett mindenki gazdagabb.
Az előadás végén játékos vacsoracsatát játszottunk, melyben a kihúzott ételkártyák segítségével egészséges menüt kellett összeállítani. Remek hangulatú és értékes információkkal teli délutánban volt részünk.

Köszönjük szépen Nyikos Ráhelnak a tartalmas Egészségnapot, Vörös Eszter jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentes kommunikáció biztosítását és a jelenlévőknek a remek hangulatot.

Ez a programunk a SINOSZ SzÉP keretéből valósult meg.