A SINOSZ Veszprém Megyei Szervezete 2019. október 22-én, kedden, egészségnapot szervezett szűrővizsgálattal és dietetikai tanácsadással.

Sok érdeklődő eljött programunkra, melyet a Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodájában tartottunk meg. Az EFI iroda két munkatársa, Nagy Anikó és Nyikos Ráhel fogadott minket. Ezen a napon a cukorbetegséggel kapcsolatos információkra és a diétára helyeztük a hangsúlyt. A cukorbetegség korunk egyik népbetegségének számít, ráadásul egy alattomos betegségről van szó, mely már csak akkor okoz tüneteket, mikor előrehaladott stádiumról beszélhetünk.

Az egészségnapot egy szűréssel indítottuk. A nem, a születési idő és a magassági adatok beírása után egyesével, mezítláb mindenki felállt az InBody 370S Test gépre, megfogta a berendezést és pár pillanat múlva egy értékelőlapot kaptak a résztvevők a kezükbe. Ezt a tanácsadás során, Nyikos Ráhel dietetikussal kielemeztük. Az InBody Test készülék nemcsak megvizsgálja a páciens teljes testvíz-, zsír-, fehérje- és ásványianyag-adatait, hanem megmutatja a testzsírszázalékot, az izomeloszlást és a testvízegyensúlyt is, amelyek mind kulcsfontosságú tényezők a test működésének jobb megértéséhez. Érdemes időközönként elvégezni az InBody tesztet, hogy a változásokat, esetleges kóros eltéréseket figyelni lehessen. A teszt megmutatja, kilogrammra pontosan, hogy mennyi az a testzsírtömeg, ami már nem a normál tartományba esik. A mérés azért fontos, mert a cukorbetegség elsődleges rizikótényezője az elhízás.

A cukorbetegség legfontosabb rizikótényezői

 • elhízás (különösen a hasra történő, úgynevezett alma-típusú),
 • mozgásszegény életmód
 • emelkedett vérzsírszint
 • stressz

Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel ez a helyzet az esetek egy részében még visszafordítható.

Jellemző cukorbetegség-tünetek

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszintmérést, ha:

 • állandó szomjúságot,
 • megnövekedett vizeletmennyiséget,
 • fáradékonyságot,
 • állandó éhségérzetet érzünk, amely mellett viszont súlyvesztés tapasztalható, de
 • a viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is figyelmeztető jel lehet.

A cukorbetegség kezelése három módon történhet:

 • inzulinpótlással
 • megfelelően beállított táplálkozással
 • gyógyszerrel

A cukorbetegség kezelése nagyban függ az alapbetegség fajtájától (1-es típusú, 2-es típusú stb.) így mindenféleképpen orvosi vizsgálat szükséges bármely kezelés megkezdése előtt.

Mi ezen a napon az étrenddel foglalkoztunk, hiszen a cukorbetegség kezelésének az alapja a megfelelően kialakított étkezési szokások, alapanyagok. Tagjaink a kapott eredmények alapján 120 g, 140 g, 160 g vagy 180 g szénhidráttartalmú mintaétrendeket, javaslatokat kaptak kézhez. Ezeknek megfelelően néztük át az étkezési szokásokat. A legtöbb ember csak kapkodva és nem megfelelően étkezik.

A dietetikus javaslata a napi 5 étkezésre elosztott (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora) diéta. A tanácsadó füzetben variálható mintaétrend, bevásárlólista és alapanyag-táblázat is található. Az egészségünk hosszú távú megőrzéséhez és a fogyás megvalósításához egyenletes vércukorszintet kell biztosítani. Ezt megfelelő nyersanyag-válogatással, például a hozzáadott és finomított cukrok használatának jelentős csökkentésével, elkerülésével, az ételkészítési technikákkal, és az optimális adagolással is elérhetjük, ráadásul jobb közérzetünk is lesz.

A magyar lakosság cukorfogyasztása az ajánlott napi 6 teáskanálnyinál jóval több, javasolt a cukorbevitelt csökkenteni!

Hogyan helyettesíthető a cukor? Édesítőszerekkel.

Több változatban is kaphatóak, de az édesebb hatásuk miatt jóval kevesebb kell belőlük, mint a cukorból. A diétásan elkészített édességet és ételt sem lehet korlátlanul fogyasztani, hanem be kell illeszteni az étrendbe. Ezen kívül, fontos az étkezési rend kialakítása, mely a napi 5 étkezés esetén az egyes étkezések között 2,5-3 órás várakozási időt javasol. Az így elfogyasztott táplálék tényleg hasznos „üzemanyag” lesz a szervezetünk számára. A kisebb porciókra elosztott étkezési adagok alacsonyabb inzulinválaszt igényelnek, így biztosítható a mérsékeltebb vércukor-ingadozás. Bármennyire is ízlik egy étel, a cukorbetegségnél döntő fontosságú a mértéktartó adagolás, vagyis ne együk túl magunkat!

A másik fontos teendő a szénhidrátbevitel számolása. Vannak olyan helyzetek, amikor a szénhidrát mennyiségét nem tudjuk kimérni, ezért három módszert alkalmazhatunk ezekben az esetekben. Az otthoni tápanyagszámolás során megfigyeljük, megjegyezzük, hogy egy adagba mi férhet bele és hasonló étkezések esetén ránézésre megbecsüljük a szénhidrát értékét pl. kéz-módszer segítségével – a saját kezünknek, öklünknek, tenyerünknek vagy egy maréknak felelnek meg az adagok? Illetve a tányér-módszer segítségével – ahol azt figyeljük meg, hogy mekkora területet foglal el a tápanyag a tányéron vagy megfigyeljük, hogy hány evőkanállal szedünk az adott ételből.

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával az életkilátások javíthatók, a szövődmények pedig megelőzhetők, ha az érintettek a megfelelő diétát betartják és a mozgást a mindennapi életük részévé teszik.

Köszönjük szépen az EFI munkatársainak, hogy programunk megvalósulhatott!

Köszönjük Nyikos Ráhel dietetikusnak a sok fontos információt, a tanácsadást, Nagy Anikónak az InBody méréseket, magyarázatokat és Szőnyegi Júliának a jelnyelvi tolmácsolást!

A rendezvényt a SINOSZ SzÉP, Változz Velünk! programsorozatunk keretében valósítottuk meg.