2021. szeptember 4-én, szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei SINOSZ-tagokkal kirándultunk Egerbe.

Nagyon szép időnk volt, ennél jobbat kívánni sem lehetett volna. Szép számmal jöttek is a közös programunkra az érdeklődők. Volt, aki busszal, volt, aki vonattal, és volt, aki autóval érkezett. Első találkozási pontunk az egri autóbusz-állomás volt, majd ezt követően vártak még ránk a várkapuban is.

Utunkat ez előzetesen közzétett programterv szerint folytattunk: Eger vára volt a fő kirándulási helyszínünk és első állomásunk.
A palotaudvarban már a részesei is lehettünk az első programnak, ahol korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatták be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait. A legérdekesebb az volt, amikor az impozáns méretű fegyverrel leadták a díszlövést.

A gótikus püspöki palota emeletén vártörténeti kiállításon vehettünk részt, ahol tárlatvezető és jelnyelvi tolmács segítségével betekintést nyerhettünk a Szent István király korától a Rákóczi-szabadságharcig tartó időszak történelmébe. Nyolc (reneszánsz kori) termen keresztül ismerhettük meg a végvári élet mindennapjait, az 1552-es, híres török várostrom részleteit, majd az 1596-os végzetes csata következményeit és a törökök 91 évvel későbbi kiűzésének körülményeit. Az élményt makettek, viseletrekonstrukciók, hanghatások és pirotechnikai elemek tették teljessé.

Kis barangolás és számos kiállítás megtekintése után elhagytuk ezt a pompás építményt, és a Dobó István tér felé vettük utunkat. Itt mindenki kicsit megpihent, ebédelt és barangolt.

Következő utunk Magyarország legjobb állapotú és legmagasabb Minaretéhez vezetett. Itt azért már nem volt olyan nagy számú a vállalkozó emberek száma, akik megmászták a 40 méter magas épület lépcsőit.

A városból kimagasló óriáskerék talán többek számára volt jó megoldás ahhoz, hogy madártávlatból tekintsenek körül. A Minarethez képest nagy előnye, hogy nem kell a szűk csigalépcsőn megmérettetni magát az embernek. Az óriáskerék lábánál van elhelyezve az impozáns méretű EGER felirat, ahol nem hagyhattuk ki a csoportkép készítését.

Utolsó állomásunk a Bazilika, amit sajnos éppen felújítanak, de ennek ellenére belülről megtekinthető. Éppen egy esküvői szertartásra érkeztünk, úgyhogy nem is lábatlankodtunk sokáig. A látvány lenyűgöző volt.

Kimerítő, tartalmas kiránduláson vehettünk részt.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Balázs-Csoma Ildikónak, a Grátisz Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársának a közreműködését és a kitartó segítségét.

Örülünk, hogy ilyen sokan velünk tartottatok!