Ismét szárnyaltunk a történelem szárnyán.

Programsorozatunk második állomásaként Egerbe látogattunk el. Először közösen az Egri csillagok túrán vettünk részt, ahol megtudhattuk, hogy mi a valóság és mi az igazság a várvédés történelmében. Megnéztük Dobó István szarkofágját, bejártuk a várat és még azt is megtudtuk, hogy hogyan töltötték meg a kor puskáit és hogy milyen hangosak is voltak. Az Egri csillagok túra után mintha Gárdonyi Géza híres könyvében lettünk volna és barangoltunk tovább.

Megnéztük a börtönmúzeumot, régi korok kínzóeszközeit, kalodáit. A börtön után régészeti leleteket tekintettünk meg és különböző makettekben gyönyörködhettünk. Kicsit még a magyar légierő történetébe is beleleshettünk, majd a nyári melegtől menekülve megkezdtük utunkat a Kazamatákba. A régi várrendszerben további érdekes leletekkel, interaktív játékokkal, kisfilmekkel találkoztunk. A tárlatvezetés befejezése előtt a kisebbek még eljátszhatták, hogy milyen várvédők lettek volna és az íjlövészetet is kipróbálhatták.

A tárlatvezetés után megpihentünk és még felfedeztük Eger csodálatos utcáit. Egy kellemes, élményekkel teli napot zártunk.

A programon az akadálymentesítést a Grátisz Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársa, Balázs-Csoma Ildikó biztosította. Ezúton is szeretném megköszönni neki a segítségét.

Ne feledjétek, már csak egy állomás van hátra a Történelem szárnyán című programsorozatból: júliusban a diósgyőri várba látogatunk el!

A program a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg.

 

Vincze István ügyintéző