Egészség-délutánt tartottunk Bács-Kiskun megyében

2017. szeptember 1-én, pénteken 14 órától a  SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezetébe érkezett az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának főigazgató főorvosa, dr. Kellermann Péter és munkatársa, Oláh Annamária. A tagok érdeklődve várták a szakembereket.

Dr. Kellermann Péter először a vércukorról tartott előadást, amiből megtudtuk, hogy a vércukorbetegségnek két csoportja van.

1-es típusú cukorbetegség:

Gyermekkorban szokott kialakulni, az inzulin hiánya jellemző, mivel a hasnyálmirigy sejtjei nem tudnak inzulint termelni. Többféle oka lehet ennek a cukorbetegségnek: örökletes hajlam (cukorbetegségben szenvedő családban mindössze az esetek 20%-a fordul elő), de gyakran előforduló vírusok, pl. rubeola, mumpsz is okozhatnak cukorbetegséget.

Megtudtuk azt is, hogy a magas vércukorszint esetén, ha kevés az inzulin, vagy egyáltalán nem termelődik, a szervezet zsírszövete és izomsejtjei nem jutnak kellő mennyiségű cukorhoz energianyerés, ill. energiatárolás céljára. A szervezet egyéb úton próbál megszabadulni a felesleges glükóztól.

Ilyen esetben az orvosok vércukorszint-csökkentő gyógyszereket vagy inzulininjekciót írnak fel. A beteget megtanítják arra, hogy hogyan adja be az inzulint önmagának, és hogyan ellenőrizze saját maga vizelete/vére cukortartalmát. Figyelemmel kísérik a komplikációk megjelenését és kezelik azokat.

2-es típusú cukorbetegség:

Általában felnőttkorban szokott kialakulni, a cukorbetegség leggyakoribb formája. Ennél a típusnál a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy a szervezet által termelt inzulin nem hat megfelelő módon. Általában túlsúlyos embereknél fordul elő, akik nem sportolnak. Megtudtuk azt is, hogy ezt a betegséget lehet kezelni, gyógyítani, ha betartják az orvos által előírt diétát, sok mozgással, egészséges táplálkozással, vagy gyógyszeres kezeléssel.

A tagok közben feltették kérdéseiket a főorvosnak. Mindegyikre kaptunk a választ, egyre több információhoz jutottunk.

A főorvos elmondta azt is, hogy sajnos sok ember későn veszi észre a problémáját, pedig a vércukorszintmérés csupán fél percet vesz igénybe. Javasolta, hogy félévente egyszer vizsgáltassuk meg magunkat laborban, ill. patikában is lehet kapni vércukorszint-mérőműszert.

Normális vércukorszint: éhgyomorra 6 felett, étkezés után a 7,5-es szintet nem szabad meghaladnia. Ha mégis meghaladta ezt az értéket a vércukorszintünk, akkor orvoshoz kell menni!

Második témaként vendégünk a vérnyomásról tartott előadást.

Elmondta, hogy a magas vérnyomás népbetegségnek számít. Megtudtuk, hogy az alacsony vérnyomásúak tovább élnek, mint a magas vérnyomásúak. Magas vérnyomás kialakulásának okai: dohányzás, elhízás, stressz, kevés mozgás. A magasvérnyomás-betegség sokszor tünetmentesen jelentkezik, senki nem érzi, csak évek múlva, amikor már elkezd kialakulni, és akkor már késő a megelőzés. Általában nem gyógyítható, de életmód- és étrendi változtatással lehet kezelni, hogy a szövődmények ne alakulhassanak ki.

Elmondta, hogy csuklón mérő vérnyomásmérővel nem megfelelő eredményt kapunk, ezért javasolja a felkaron mérő vérnyomásmérő használatát. Megtudtuk azt is, hogy a bal és jobboldali felkaron 20-as értékkülönbség van, ezért javasolta, mindig a bal oldalon mérjük meg a vérnyomást. Elmondta, hogy 140/90 érték felett már orvoshoz kell fordulni.

Figyelmeztetett, hogy a pulzusra is figyelni kell. A túl magas érték veszélyesebb, mint a magas vérnyomás. Nyugalmi állapotban mért percenként 70-80 közötti pulzus még jó, de 80 felett már orvoshoz kell menni, kezelni kell.

Ezután a tagok, akik akarták, megvizsgáltatták magukat: ellenőrizték a vérnyomásukat, vércukorszintjüket és a pulzusukat.

Az akadálymentes kommunikáció érdekében jelnyelvi tolmács, Marton Orsolya fordított hangról jelnyelvre és jelnyelvről hangra.

Ez az előadás a T.É.M.A.-program keretében valósult meg.

Gál Franciska megyei titkár